Trwa ładowanie...

Paragon grozy z Międzyzdrojów. Ceny gofrów na wybrzeżu rosną, a smak się zmienia?

Smakowanie gofrów na wybrzeżu to obowiązek, który trudno pominąć podczas wakacyjnego wypadu. Nie ma nic bardziej klasycznego niż spędzenie czasu na plaży, podczas gdy kosztuje się tę słodką, chrupiącą przekąskę. W ostatnim czasie jednakże ceny gofrów znacznie wzrosły, co zaniepokoiło wielu smakoszy. By to zweryfikować, jedna z dziennikarek postanowiła osobiście to sprawdzić.

Ceny gofrów na wybrzeżu rosną, a smak się zmienia?Ceny gofrów na wybrzeżu rosną, a smak się zmienia?Źródło: Licencjodawca, fot: Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl
d1irysg
d1irysg

Dziennikarka eska.pl kiedy była dzieckiem, najczęściej wypoczywała w Jarosławcu, nadmorskiej miejscowości w powiecie sławieńskim. Mimo, że wspominała tamtejsze gofry jako nieco "biedniejsze" wersje tego smakołyku, to później, w Gdańsku, spotkała już dużo "wypasionych" wersji z obfitą bitą śmietaną i polewami, a różnica cen to jedynie 1 zł.

Kiedy znalazła się w Międzyzdrojach, postanowiła sprawdzić, jak smakują gofry w czasie inflacji. Okazało się, że ceny gofrów nad morzem faktycznie powalają z nóg. Wybrała jedną z najtańszych opcji w tej miejscowości.

Zdecydowała się na swoją ulubioną opcję - gofry z bitą śmietaną i polewą karmelową. Kosztowały 16 złotych, co jest dość drogo jak na gofry. Dziennikarka zaznaczyła, że miała ochotę na opcję z owocami, ale 20 złotych brzmi dla niej nierealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieliły ich metry. Niebywałe, co zrobił pilot MiG-29

Obawiała się, że dostanie małą porcję za dużą ilość pieniędzy. Kobieta miło się zaskoczyła. Zaserwowano jej dużo polewy i bitej śmietany. A smak? Nie oczekiwała niczego nadzwyczajnego. Polewa była oczywiście kupna, ale na szczęście gofr był ciepły i mięciutki. Za zestaw z zwykłą kawą mrożoną zapłaciła łącznie 31 złotych.

Majówka "grozy" nad morzem? Ceny w restauracjach zwalają z nóg

Po przeanalizowaniu cen w nadmorskich restauracjach okazuje się, że jedzenie jest teraz droższe niż rok temu. Wiele lokali oferuje zupy w cenie od 20 złotych, a drugie dania kosztują zwykle między 30 a 50 złotych. Jeśli chcemy zjeść rybę, musimy się liczyć z wydatkiem na poziomie 30 złotych za 200-gramową porcję, a dodatki są dodatkowo płatne. Oczywiście, wśród nadmorskich restauracji zdarzają się zarówno te tańsze, jak i znacznie droższe.

d1irysg

Istnieje wiele czynników, które mają wpływ na wzrostu cen w nadmorskich lokalach. Niektóre z nich to wzrost kosztów produkcji, podwyżki wynagrodzeń dla pracowników, zwiększone koszty transportu i dostaw, wzrost kosztów energii czy rosnące koszty wynajmu lub dzierżawy nieruchomości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1irysg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1irysg
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj