Masz ochotę na grzyby? Jeśli nie masz 100 zł, musisz obejść się smakiem
Sezon grzybowy w pełni. Niestety, suche lato zrobiło swoje. W lasach grzybów jak na lekarstwo. To oznacza, że ich miłośnicy muszą obejść się smakiem, albo płacić krocie za garstkę kurek, borowików czy podgrzybków.
13.09.2022 | aktual.: 13.09.2022 07:15
Grzyby to przysmak wielu Polaków. Choć ciężkostrawne, są bardzo smaczne i wielu z nas zapłaci wiele, by zjeść np. jajecznicę z kurkami. Niestety, nie wszystkich będzie w tym roku na nią stać.
Susza, która dała się w tym roku we znaki w całej Europie, sprawiła, że grzybów w lasach jest jak na lekarstwo. Jeśli do tego doliczymy galopującą inflację i wzrost cen paliw, to łatwo sobie wyobrazić, że ceny grzybów są bardzo wysokie.
Na początku sezonu za kilogram kurek trzeba było zapłacić nawet 100 zł. W sierpniu ich ceny na targowiskach spadły - do 20-40 zł za kilogram. Niestety teraz, w pełni sezonu grzybowego znów wzrosły. Jak informuje "Fakt", teraz trzeba zapłacić za kilogram tego przysmaku 78 zł.
Kilogram borowików kosztuje 85 zł
Podobnie jest z innymi grzybami. Kilogram borowików, zwanych też prawdziwkami, kosztuje 85 zł. Tańsze są podgrzybki - kosztują 48 zł. Malownicze kozaki można dostać już 45 zł. Za kilogram maślaków trzeba zapłacić 35 zł.
- W lasach grzybów ani widu, ani słychu. Niestety jest za sucho - tłumaczy "Faktowi" Ryszard Gadomski, grzybiarz z Warmii.
Przeczytaj także:
Źródło: "Fakt"