Chcą karać duże sklepy. "500 złotych za tonę"
Resort rolnictwa chce zwiększenia kar za marnowanie żywności przez duże sklepy. Projektem zmian przepisów w tej sprawie wkrótce mają zająć się posłowie.
Wiceszef resortu rolnictwa Michał Kołodziejczak poinformował w czwartek w Sejmie, że projektowana nowela doprecyzowuje definicje marnowania żywności i sprzedawców żywności.
- Sprzedawca żywności to nie tylko sieć sklepów, ale każdy sklep o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych. W myśl nowych przepisów podniesiona będzie opłata dla każdego sklepu tej wielkości za każdą tonę zmarnowanej żywności - poinformował Kołodziejczak.
Przypomniał, że wedle obecnego stanu prawnego żywość, której data ważności do spożycia została przekroczona, jest traktowana jako odpad, a opłata dla sklepu za jego wyrzucenie wynosi 100 zł za tonę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: starcie miedzy Lewicą a Trzecią Drogą. "To się w jakiś sposób opłaca"
Pięciokrotnie wyższe kary. Resort rolnictwa zmienia przepisy
Wiceminister rolnictwa przekazał, że projektowane przepisy zakładają podniesienie tej kwoty. Ocenił, że w przypadku sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych, których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, powinna ona wynosić nie 100, a "przynajmniej 500 zł". - Ja sam będę optował za tym, żeby ta kwota była jeszcze wyższa - podkreślił.
Projektowane zmiany zakładają również doprecyzowanie przepisów ws. obowiązku podpisania umowy między sklepami powyżej 250 metrów kwadratowych, a organizacjami, które zajmują się przekazywaniem żywności potrzebującym.
- W znowelizowanej ustawie doprecyzujemy termin podpisania takiej umowy, ponieważ do tej pory to był termin do wyboru. Teraz mówimy jasno - taka umowa ma być podpisana do końca roku na kolejny rok - tłumaczył Kołodziejczak.
Nowelizacja przewiduje ponadto, że duży sklep, który nie prowadzi "kampanii informacyjnej" ws. marnowania żywności, może zapłacić karę w wysokości co najmniej 5 tys. złotych.
- W każdej sekundzie w Polsce marnowana jest żywność, którą możemy przeliczyć na 184 bochenki chleba. A każdy Polak co roku wyrzuca średnio ok. 250 kg żywności o wartości ok. 3,5 tys. zł - alarmował Kołodziejczak.
Z przekazanych podczas konferencji w Sejmie danych wynika, że rocznie w Polsce rocznie marnuje się około 5 mln ton żywności.
Przeczytaj też:
Źródło: PAP