RegionalneWarszawaPrzepis na pączki po warszawsku według Hanny Szymanderskiej

Przepis na pączki po warszawsku według Hanny Szymanderskiej

Tego przepisu po prostu nie mogło zabraknąć

Przepis na pączki po warszawsku według Hanny Szymanderskiej

W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada średnio 2,5 pączka. Łakomstwo? Bynajmniej. Im więcej słodkości tego dnia będzie królować na talerzu, tym więcej pomyślności zapewniamy sobie w kolejnych miesiącach.

Pączek pączkowi nierówny, wiadomo. O tym, jak rozpoznać dobrego pączka, przeczytacie tutaj . A dziś mamy dla Was przepis znaleziony w książce zmarłej w 2014 roku autorki książek o tematyce kulinarnej, Hanny Szymanderskiej "Smakosz warszawski". Oprócz setki innych, świetnych, stołecznych receptur znaleźliśmy tam również przepis na to, jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich (pisał o nich już sam Mikołaj Rey).

Składniki:
Zaczyn
6 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
łyżka mąki
łyżeczka cukru

Ciasto
500g mąki pszennej
7 żółtek
130g cukru
opakowanie cukru waniliowego
szklanka słodkiej śmietanki
130g masła
sól
1lub 2 tabliczki czekolady mlecznej lub białej jako nadzienie
cukier puder (do posypania na koniec)

Ucieramy drożdże z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem i zostawiamy w cieple na ok 30 min. Do rondla wbijamy żółtka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy na garnku z gotującą wodą i ubijamy na parze masę na gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką - dokładnie mieszamy je drewnianą łyżką. Dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto (co najmniej 25 -30 min). Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1h-1,5 godziny. Następnie formujemy pączki wkładając w środek kostkę lub dwie czekolady. Smażymy partiami na rozgrzanym smalcu.

Jeśli macie swój, własny przepis na pączki - podzielcie się nim w komentarzu

Obraz
kuchniatłusty czwartekpączki
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)