Przepis na pączki po warszawsku według Hanny Szymanderskiej
Tego przepisu po prostu nie mogło zabraknąć
23.02.2017 10:54
W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada średnio 2,5 pączka. Łakomstwo? Bynajmniej. Im więcej słodkości tego dnia będzie królować na talerzu, tym więcej pomyślności zapewniamy sobie w kolejnych miesiącach.
Pączek pączkowi nierówny, wiadomo. O tym, jak rozpoznać dobrego pączka, przeczytacie tutaj . A dziś mamy dla Was przepis znaleziony w książce zmarłej w 2014 roku autorki książek o tematyce kulinarnej, Hanny Szymanderskiej "Smakosz warszawski". Oprócz setki innych, świetnych, stołecznych receptur znaleźliśmy tam również przepis na to, jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich (pisał o nich już sam Mikołaj Rey).
Składniki:
Zaczyn
6 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
łyżka mąki
łyżeczka cukru
Ciasto
500g mąki pszennej
7 żółtek
130g cukru
opakowanie cukru waniliowego
szklanka słodkiej śmietanki
130g masła
sól
1lub 2 tabliczki czekolady mlecznej lub białej jako nadzienie
cukier puder (do posypania na koniec)
Ucieramy drożdże z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem i zostawiamy w cieple na ok 30 min. Do rondla wbijamy żółtka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy na garnku z gotującą wodą i ubijamy na parze masę na gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką - dokładnie mieszamy je drewnianą łyżką. Dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto (co najmniej 25 -30 min). Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1h-1,5 godziny. Następnie formujemy pączki wkładając w środek kostkę lub dwie czekolady. Smażymy partiami na rozgrzanym smalcu.