Unia Europejska: z czego robi się parówki?
Europejczycy dowiedzą się wkrótce dokładnie, z czego robi się parówki, ale nie wiadomo, czy wiedza ta nie popsuje im apetytu.
19.07.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Komisja Europejska zapowiedziała w czwartek zaostrzenie norm dotyczących podawania składu wyrobów mięsnych, chcąc skończyć z dotychczasową praktyką w tej dziedzinie, nie stosującą rozróżnienia między mięsem, tłuszczem zwierzęcym i tzw. podrobami.
Zgodnie z nowymi zasadami, które kraje członkowskie UE muszą uwzględnić w swoich aktach prawnych do końca przyszłego roku, termin mięso będzie mógł być używany wyłącznie jako określenie tkanki mięśniowej, a na opakowaniu trzeba będzie umieścić osobne informacje o wykorzystaniu do produkcji np. serc, wątróbek, płucek czy flaków. (kam)