Świat zachwyca się "superowocem" z Polski
"Superowoc" zdobył tytuł jednego z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Zastanawiasz się, jak to możliwe, że Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów tego owocu? Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego polskie owoce są tak cenione? Odpowiedź na te pytania jest prosta, ale może cię zaskoczyć.
26.07.2024 | aktual.: 26.07.2024 07:51
Chodzi oczywiście o borówkę wysoką. Zachwyca się nią świat. Sekretem jej sukcesu w Polsce jest nasz unikalny klimat. To właśnie on sprawia, że owoce jagodowe stają się naszą ogrodniczą wizytówką. W żadnym innym miejscu w Europie, a nawet na świecie, nie produkuje się tak wielu różnych gatunków owoców jagodowych, w tak dużych ilościach i o tak wybitnej jakości konsumpcyjnej.
Polska, dzięki korzystnym warunkom klimatycznym i glebowym, a także długiej tradycji uprawy, odgrywa kluczową rolę w produkcji owoców jagodowych. Jesteśmy największym na świecie eksporterem zagęszczonych soków i mrożonych owoców jagodowych. Borówka wysoka jest uprawiana w Polsce od 50 lat i jesteśmy największym jej eksporterem w Europie.
Temperatura ma znaczenie
Jak to mówią: "Sorry, taki mamy klimat". Borówka jest owocem jagodowym, który jest charakterystyczny dla naszego klimatu. Mamy klimat umiarkowany ciepły przejściowy, który charakteryzuje się dużymi amplitudami temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce zimne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duże amplitudy temperatur rocznych i dobowych tworzą unikalny balans słodkich i kwaśnych nut smakowych, który jest niespotykany w klimacie na chłodniejszej północy, w głębi kontynentu, na zachodzie, gdzie dominuje klimat morski, czy na południu, które jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego.
- To dlatego nasze borówki uważane są za najlepsze w Europie. Być może są nawet najlepsze na świecie - mówi Ireneusz Komorowski, plantator borówki, członek zarządu i wieloletni prezes Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki.
Korzyści dla zdrowia
Duże amplitudy temperatur sprawiają, że owoce jagodowe mają intensywne wybarwienie i są bogate w polifenole. To sprawia, że są one szczególnie wartościowe dla zdrowia. W porównaniu do innych produktów spożywczych owoce jagodowe wyróżniają się jako jedne z najbogatszych źródeł tych związków.
Polifenole to organiczne związki, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. W borówkach dominują antocyjany, które odpowiadają również za charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor owoców.
Odżywianie bogate w polifenole przyczynia się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób metabolicznych, nowotworów i przyspieszonego starzenia się. Aby zwiększyć spożycie polifenoli, warto jeść owoce jagodowe. To zwykle pierwsza rada, którą daje dietetyk.
Dietetycy radzą
Rekomendowana przez dietetyków filiżanka owoców jagodowych do posiłku to jeden z prostszych kroków do zachowania zdrowia.
Jedząc borówki i inne ciemne owoce jagodowe, możesz spowolnić starzenie organizmu. Borówki wspomagają profilaktykę chorób metabolicznych, zaburzenia lipidowe, działają przeciwmiażdżycowo, uwrażliwiają tkanki na insulinę i chronią przed nowotworami.
Borówki są jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, ale polifenole znajdują się również w owocach aronii, porzeczki, jagody kamczackiej, jeżynach i malinach. Stąd popularność określeń - superowoce i polskie superowoce. Tak się składa, że Polska jest największym na świecie producentem większości z tych gatunków.
Polska aronia to 3/4 światowych zbiorów. Polskie porzeczki to ponad połowa światowej produkcji. Olbrzymie zasługi w osiągnięciu tej pozycji ma Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach. Unikalna jednostka naukowa, w której innowacyjne rozwiązania powstają we współpracy z przedsiębiorcami z sektora ogrodniczego.
Polska pionierem
Jagoda kamczacka, tu jesteśmy wręcz pionierami uprawy. Mamy największe plantacje na świecie i najpopularniejsze samozbiory. Corocznie organizowane przez co najmniej kilkanaście plantacji w połowie województw.
Polska jest także w czołówce producentów malin. Zajmuje drugie miejsce w Europie. Produkcja jeżyn jest mniejsza niż w przypadku innych owoców jagodowych, ale Polska jest nadal jednym z liczących się producentów w Europie.
Jaka z tego korzyść? Mieszkając w Polsce mamy dostęp do świeżych superowoców jagodowych przez ponad 7 miesięcy. Od wiosennych truskawek, po jesienne minikiwi. To kolejny bardzo polski owoc, wielki, międzynarodowy sukces hodowlany Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
- Jedzenie sezonowe to szansa. Mrożenie utrzymuje wysoką zawartość polifenoli. W szczycie sezonu owoce są najdojrzalsze i zarazem najtańsze. Możemy owoce jagodowe przetworzyć lub zamrozić i w ten sposób korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. Warto przemyśleć większe zakupy i szybkie zamrożenie. Bardzo sprzyja temu coraz szersza oferta samozbiorów - mówi Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Centrum Dietetyczne MonVita.