Trwa ładowanie...

Szkodliwe śniadanie. GIS stanowczo odradza takie menu

GIS przestrzega przed kupowaniem i spożywaniem polskiego wyrobu, uchodzącego powszechnie za korzystny dietetycznie. W dwóch partiach płatków żytnich, produkowanych przez Lubellę, znalazła się jednak niekorzystna dla zdrowia zawartość.

Płatki śniadaniowe nie zawsze są dobrą podstawą zdrowego i pożywnego śniadania Płatki śniadaniowe nie zawsze są dobrą podstawą zdrowego i pożywnego śniadania Źródło: Getty Images, fot: REDA&CO
d4m9zpl
d4m9zpl

W dwóch partiach produktu wykryto akryloamid. Według GIS ten niepożądany składnik wyrobu może być bardzo szkodliwy dla zdrowia.

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały wysoki poziom tego związku organicznego w płatkach żytnich Lubella 500 g, o numerze partii i dacie minimalnej trwałości 25.11.2023 L211253LG oraz 26.11.2023 L211263LG. Producentem jest MW Food Sp. z o.o. z Wadowic Wadowice.

W specjalnie wydanym komunikacie GIS informuje, że akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej. Jest obecny w wielu produktach, powszechnie stosowanych i spożywanych codziennie przez ludzi na całym świecie. "Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów" - wyjaśnia inspektorat na swojej stronie internetowej.

d4m9zpl

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polska podzielona pogodowo. Sierpień będzie inny

Wydane jednak były unijne rozporządzenia, które mają zapewnić ochronę konsumentów w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności i unikaniu zagrożeń na czynniki zanieczyszczające. Według dokumentów Komisji Europejskiej z 2017 roku akryloamid to związek organiczny o niskiej masie cząsteczkowej i wysokiej rozpuszczalności w wodzie. Powstaje z naturalnie występujących składników w niektórych środkach spożywczych – asparaginy i cukrów – podczas ich obróbki w temperaturze przekraczającej zwykle 120 stopni Celsjusza i przy niskiej wilgotności.

GIS przestrzega przed tym rodzajem płatków

Pojawia się podczas smażenia i pieczenia, szczególnie w bogatych w węglowodany środkach spożywczych, takich jak zboża, ziemniaki i ziarna kawy. Na podstawie badań z udziałem zwierząt naukowcy stwierdzili, że akryloamid może zwiększać ryzyko rozwoju raka. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, ale dzieci są najbardziej narażone na ryzyko.

Płatki śniadaniowe Lubelli mają być wycofane z handlu. Może się jednak zdarzyć, że towar przetrwa na sklepowych półkach, warto więc zachować ostrożność podczas zakupów. Ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z nią znaleźć można na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4m9zpl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4m9zpl
Więcej tematów