GIS ostrzega przed chipsami z Lidla. Mogą zawierać niebezpieczną substancję
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie partii chipsów Bio Organic, które sieć Lidl wycofuje ze sklepów oraz od konsumentów. W chipsach warzywnych z solą morską wykryto niebezpieczny dla zdrowia poziom akryloamidu.
Na stronie Internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące warzywnych chipsów z Lidla.
- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - informuje GIS.
Wycofaniu podlegają chipsy, o numerze partii C110 086502, dacie minimalnej trwałości: 18.11.2023, producenta Yellow Chips BV, Holandia, którego dystrybutorem jest Lidl sp. z. o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lidl wycofuje popularne chipsy
GIS wskazuje, że prewencyjnym wycofaniem objęty jest wyłącznie produkt z wyżej wymienionym numerem partii. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania. GIS zaleca konsumentom, żeby nie spożywali tej partii produktu.