Trąbki umarłych w polskich lasach. Grzyb zaskakuje swoim wyglądem
Ostatnie dni października to czas, w którym sezon na grzyby wkracza w swoją końcową fazę. W lasach wciąż można jednak znaleźć niezwykłe okazy, które zaskoczą nawet doświadczonych grzybiarzy. Jednym z niecodziennych gatunków są trąbki umarłych. Choć grzyby nie wyglądają zachęcająco, przez smakoszy są uznawane za rarytas.
Sezon na grzyby w Polsce trwa od wakacji do połowy listopada. Największy wysyp owocników ma miejsce na przełomie lata i jesieni - w tym czasie w lasach można spotkać najpopularniejsze gatunki pojawiające się na stołach. Wśród ściółki pojawiają się jednak także grzyby, które na pierwszy rzut oka nie zachęcają do zbiorów.
Lejkowiec dęty. Grzyb kojarzony ze zmarłymi
Jednym z mniej popularnych, ale występujących w Polsce grzybów jest Lejkowiec dęty, nazywany potocznie trąbkami śmierci lub trąbkami umarłych. Wszystko przez jego charakterystyczny wygląd i ciemną, niemal czarną barwę. Niecodzienny gatunek jest często pomijany w zbiorach nawet przez doświadczonych grzybiarzy. Jak wskazują mykolodzy - niepotrzebnie. Lejkowiec dęty jest jednym z kuzynów pieprznika jadalnego, czyli znanych i lubianych kurek.
Trąbka umarłych grzyb. Wygląd
Owocniki trąbek umarłych wyróżniają się w leśnej ściółce ze względu na swoją ciemną barwę. Grzyb ten rośnie w Polsce od sierpnia do listopada. Gatunek najczęściej występuje w lasach liściastych i mieszanych, w okolicach buków i dębów. Kształt trąbek śmierci przypomina lejek z lekko podwiniętymi brzegami. Grzyby mają ciemną barwę, która wraz z wiekiem owocników z brązowo i szaroczarnej przechodzi do niemal całkowicie czarnej. Starsze okazy mogą posiadać biały "nalot", który tworzą zarodniki. Owocniki lejkowca dętego mogą mieć do 12 cm wysokości. Ich kapelusze osiągają średnicę od 3 do 8 centymetrów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieprznik jadalny a pieprznik ametystowy. Tak odróżnisz je w lesie
Lejkowiec dęty smak. Czy trąbka śmierci jest jadalna?
Oprócz charakterystycznego wyglądu, grzyby nazywane trąbkami umarłych słyną ze swojego aromatu - niektórzy porównują go do woni wydzielanej przez trufle. Lejkowce dęte, choć są grzybami jadalnymi, nie stanowią częstych gości na polskich stołach. Ich owocniki czernieją podczas gotowania, dlatego najczęściej są używane po ususzeniu, w formie przyprawy wzbogacającej smak dań. Ze względu na bliskie pokrewieństwo z kurkami, trąbki śmierci są także częstym składnikiem dodawanym do jajecznicy, naleśników lub pierogów.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Lejkowiec dęty - z czym można pomylić?
Grzyby nazywane potocznie wronimi uszami, skórzakami, szewcami, cholewkami, wroniakami lub kominkami nie mają zbyt wielu gatunków podobnych. Ze względu na kształt mogą zostać pomylone z innymi owocnikami z rodzaju lejkowców - jednak lejkowce dęte można łatwo rozpoznać ze względu na kolor. Innym gatunkiem, przypominającym grzyba trąbka umarłych jest lejkowniczek pełnotrzonowy. Ten drugi także należy do gatunków jadalnych.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie klikając TUTAJ.