Lisówka pomarańczowa. Jak wygląda i gdzie można znaleźć fałszywą kurkę?
Wybierając się do lasu na grzybobranie, warto zachować szczególną ostrożność. Niektóre gatunki są do siebie bardzo podobne. Tak jest w przypadku lisówki pomarańczowej i pieprznika jadalnego. Jak je od siebie odróżnić? GIS przypomina, aby w razie wątpliwości nie ryzykować i wstrzymać się ze spożyciem grzybów, co do których zachodzi wątpliwość, że są jadalne.
Aby zyskać pewność co do tego, że zebrane w lasach i parkach grzyby nadają się do spożycia, swoje zbiory można przynieść do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. W ocenie grzybów pomogą grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów, którzy pełnią tam dyżury. Na grzybobranie dobrze jest udać się także z atlasem grzybów lub zainstalować w telefonie aplikację mobilną, która pomoże w prawidłowej identyfikacji.
Lisówka pomarańczowa. Jak wygląda?
Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca) często nazywana jest także fałszywą kurką. Wynika to z faktu, że swoim wyglądem bardzo przypomina popularny w Polsce pieprznik jadalny. Lisówka jest jednak grzybem niejadalnym, ponieważ zawiera arbitol, który może wywoływać zaburzenia trawienne.
Grzyb ten wyróżnia się charakterystycznym kolorem. Średnica cienkiego i elastycznego kapelusza, o zmiennej barwie, może osiągać od 2 do 7 centymetrów. W przypadku młodych owocników ma podwinięty brzeg i jest dosyć blady. Wraz ze wzrostem kapelusz staje się lejkowaty i zapadnięty do środka. Z kolei brzegi u starszych grzybów są pofałdowane i powyginane, a ich barwa jest mniej intensywna, niż reszta kapelusza. Skórka jest matowa i sucha. Z czasem kapelusz lisówki przybiera odcień żółty, pomarańczowy, a nawet żółtoczerwony. Lisówka ma cienkie, pofałdowane i gęsto ułożone blaszki. Zabarwione są na pomarańczowo, ale u starszych grzybów bledną.
Smukły i cienki trzon może osiągać długość do 5 centymetrów. U młodych grzybów jest pełny w środku, ale wraz z wiekiem staje się pusty. Może posiadać nieco jaśniejszy kolor niż kapelusz. Miąższ tych owocników jest miękki o kremowym lub białym kolorze. Ma kwaśno-gorzki smak.
Fałszywa kurka. Gdzie występuje lisówka pomarańczowa?
Lisówka pomarańczowa jest znana także pod innymi nazwami. Do najbardziej popularnych należą: fałszywa kurka i fałszywa kurzajka. Niejadalnego grzyba spotkać można w grupach bądź pojedynczo. Owocniki pojawiają się w lasach mieszanych i iglastych. Najczęściej pod sosnami, świerkami bądź bukami.
Jak odróżnić lisówkę od kurki?
Lisówka jest bardzo podobna do pieprznika jadalnego, czyli popularnej w Polsce kurki. Niestety grzyby różnią się właściwościami. Lisówka uznawana jest za gatunek niejadalny. Lasy Państwowe przypominają o tym, aby w trakcie zbiorów zwracać szczególną uwagę na specyficzne cechy owocników. Temat powrócił w związku z ostatnim incydentem, który miał miejsce w sieci. Na opublikowanym w mediach społecznościowych filmie, jedna z użytkowniczek pokazuje, jak przyrządzić jajecznicę z kurek. Niestety szybko okazało się, że grzyby, które zebrała w lesie to niejadalne lisówki.
Lasy Państwowe postanowiły odnieść się do sprawy. W mediach społecznościowych pojawił się komunikat: Na kolejne grzybobranie zalecamy zabranie ze sobą atlasu grzybów. Owocniki lisówki zawierają arbitol, który może (zależnie od predyspozycji spożywającego) powodować uciążliwe zaburzenia trawienne.
Aby poznać dokładne różnice między lisówką a kurką, Lasy Państwowe udostępniły również grafikę, która pomoże w prawidłowej identyfikacji.
Aby odróżnić pieprznika jadalnego od lisówki pomarańczowej, najlepiej dokładnie obejrzeć blaszki obydwu grzybów. W przypadku lisówki blaszki są przede wszystkim gęściej ułożone. Często uważa się, że pieprznik jadalny nie ma blaszek na spodniej części kapelusza, ale listewki, które nie są rozsadzone tak gęsto. Ważną różnicą jest także to, że popularna kurka ma grubszy trzonek i najczęściej przybiera żółty kolor.