Trwa ładowanie...

Suszenie grzybów w piekarniku. Jaką temperaturę i czas wybrać?

Trwający sezon na grzyby zachęca wiele osób do tego, by wybrać się do lasu w poszukiwaniu smacznych i dojrzałych okazów. Po szczęśliwych zbiorach nadchodzi pora na to, by odpowiednio przygotować i przechować zebrane grzyby. Jedną z najskuteczniejszych metod na zachowanie ich smaku i aromatu oraz przedłużenie ich trwałości jest suszenie. W jaki sposób suszyć grzyby w piekarniku?

Jak suszyć grzyby, by zachować ich smak i aromat?Jak suszyć grzyby, by zachować ich smak i aromat?Źródło: pexels, fot: Olya Kobruseva
dzmiw19
dzmiw19

Suszenie to jeden z popularnych sposobów na konserwowanie żywności. Proces ten powoduje zredukowanie wody z produktu poprzez jej wyparowanie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko szybkiego popsucia się jedzenia. Grzyby można suszyć w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach elektrycznych. Jeśli jednak nie mamy do dyspozycji takiego urządzenia, można wykorzystać w tym celu piekarnik.

W trakcie suszenia grzybów trzeba pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym grzyby nie spleśnieją i nie zalęgną się w nich mole spożywcze. Prawidłowe suszenie grzybów w piekarniku gwarantuje, że zachowają one swój smak i wartości odżywcze.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie grzybów w piekarniku to dosyć proste zadanie. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu temperatury oraz czasu można w szybki sposób zyskać zdrowy dodatek do zup, sosów i innych potraw.

Na początku trzeba dokładnie oczyścić grzyby, pokroić je w równe plastry i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest uruchomienie piekarnika i ustawienie temperatury. Optymalny zakres to 40-50 stopni Celsjusza. Funkcja termoobiegu pozwoli na równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze piekarnika.

dzmiw19

Dokładne ustawienie temperatury zależy od tego, jak duża ilość wody znajduje się w grzybach. W przypadku maślaków można rozpocząć suszenie grzybów od niższej temperatury, na przykład 35 stopni. W miarę jak woda będzie wyparowywać z produktów, można stopniowo zwiększać temperaturę.

Suszenie grzybów w piekarniku. Jak długo trwa?

To, jak długo suszyć grzyby w piekarniku zależy przede wszystkim od ich wielkości oraz tego, jak dużo jest w nich wody. Zazwyczaj proces trwa od 4 do 5 godzin. W trakcie suszenia warto na bieżąco kontrolować efekty.

Po zakończeniu suszenia, grzyby trzeba przełożyć na blat i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy to nastąpi, gotowe produkty wystarczy przełożyć do czystego pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Najlepiej wykorzystać do tego słoiki. W ten sposób wysuszone i przechowywane grzyby w pełni zachowają smak i aromat na wiele długich miesięcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wysyp grzybów. Nie wierzyła własnym oczom

Grzyby suszone. Ważne zasady

Niezależnie od tego czy do suszenia grzybów wybraliśmy kupione, czy samodzielnie zebrane okazy warto pamiętać o kilku zasadach:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dzmiw19
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzmiw19
Więcej tematów