Śląsk. Przewodnik po śląskich smakach
Śląska Organizacja Turystyczna, koordynująca Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”, przygotowała ogólnodostępną "Wideoksiążkę Kucharską”. Znajdziemy w niej 40 filmów z przepisami na popularne dania regionalne.
"Śląskie Smaki” to zainaugurowane w 2012 r. przedsięwzięcie promocyjne, dzięki któremu turyści i mieszkańcy regionu, mają dowiadywać się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy - korzystać z reklamy. Certyfikacja ma potwierdzać, że regionalne dania w oznaczonych logo szlaku miejscach są najwyższej jakości i robione według tradycyjnych receptur.
- Przygotowanie tradycyjnych potraw to nie lada sztuka, ale dzięki dobrej książce kucharskiej, tym razem w formie krótkich filmów wideo, stanie się to dużo prostsze – wyjaśniła dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej, Agnieszka Sikorska.
W nowym przedsięwzięciu wzięło udział 11 restauracji należących do "Śląskich Smaków”, a w każdej zrealizowano po kilka filmów z przepisami. Są one dostępne na profilu: facebook.com/SlaskieSmaki, na kanale http://bit.ly/2Zvdx8z i na stronie slaskiesmaki.pl
Śląsk. Książka kucharska na wideo
Powstało w ten sposób 40 filmów z przepisami w języku polskim, 40 filmów z przepisami w języku angielskim oraz film promocyjny samego szlaku.
- Chcemy, aby za pośrednictwem formy "Wideoksiążki Kucharskiej” promocja naszej bogatej i różnorodnej kuchni regionalnej dotarła do jak największej ilości osób, zarówno w kraju jak i za granicą – dodała Sikorska.
Śląska Organizacja Turystyczna powstała z inicjatywy m.in. Urzędu Marszałkowskiego Woj. Śląskiego oraz izb turystyki, górnośląskiej i beskidzkiej. Zadaniem organizacji jest promocja województwa, jako regionu o zróżnicowanym krajobrazie przyrodniczym oraz bogactwie pomników historii i kultury.
Kilkanaście lat temu przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej uznali, że kuchnia - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - może stać się atrakcją woj. śląskiego. W 2006 r. zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal „Śląskie Smaki”.
Z festiwalu wyewoluował pomysł utworzenia szlaku restauracji z regionalną kuchnią. Obecnie 25 należących do niego restauracji jest odpowiednio oznakowanych, a do ich menu trafiają ujednolicone wkładki z polecanymi regionalnymi potrawami.