Przetwory na zimę z warzyw i owoców. Co zrobić? GiS Radzi
Nadchodząca jesień to czas, kiedy większość Polaków zaczyna szykować przetwory na zimowe miesiące. Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym informuje o tym, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać i przygotowywać domowe dżemy, konfitury i warzywne sałatki. Praktyczne porady mają pomóc w tym, by przetwory na zimę zachowały smak i świeżość na dłużej.
15.09.2022 07:43
Przetwory na zimę. Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Wrzesień to czas robienia przetworów z owoców i warzyw. Nie ryzykuj zatrucia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata przez kolejne miesiące - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
W zimie, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony, domowe weki są dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki witamin. Przetwory na zimę z cukinii, pomidorów, papryki i ogórków mogą być uzupełnieniem codziennych dań lub stanowić półprodukty, które będą kluczowym składnikiem przyrządzanych potraw. Aby zachować ich świeżość i dobry smak przez wiele długich miesięcy, warto zastosować się do kilku zasad. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował porady na temat tego, w jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo podczas przygotowywania i późniejszego przechowywania przetworów.
Jak zrobić przetwory na zimę?
Przede wszystkim przed rozpoczęciem pracy trzeba dokładnie umyć warzywa oraz zadbać o to, by na stanowisku pracy panował porządek. Podczas przygotowywania przetworów warto pamiętać o tym, aby często myć dłonie oraz utrzymywać w czystości narzędzia pracy.
Owoce i warzywa, które trafią do słoików, powinny być świeże i dojrzałe. Najlepiej unikać okazów, które są uszkodzone, a przed przystąpieniem do krojenia produktów usunąć z nich wszystkie niejadalne części. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa. Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność - informuje GIS.
Do przygotowania przetworów warto wybrać szklane słoiki lub butelki. Przed włożeniem do nich produktów należy dokładnie je wyparzyć i sprawdzić, czy nie są uszkodzone. Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie – wyjaśnia GIS.
Jak pasteryzować przetwory w słoikach
Pasteryzacja to proces, który pozwala przedłużyć żywotność produktów (przetworów). Dzięki podgrzewaniu słoików można pozbyć się drobnoustrojów i zachować wartości odżywcze warzyw i owoców.
Sposoby na pasteryzację przetworów:
- w garnku z wodą (pasteryzacja na mokro)
- w piekarniku (pasteryzacja na sucho)
Jak podaje GIS: Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach.
Po zakończeniu pasteryzacji należy upewnić się, czy opakowania są szczelne i zostały dobrze dokręcone. Na koniec wystarczy już tylko odstawić je do ostygnięcia. Słoiki stawia się do góry dnem, najlepiej w zaciemnionym miejscu.
O bezpieczeństwie przetworów decyduje nie tylko proces przygotowywania, ale również odpowiednie przechowywanie. Ważne jest, aby słoiki z potrawami umieścić w suchym i chłodnym miejscu. Duża wilgotność może sprawić, że do zawartości słoików wkradnie się pleśń. Kartka z datą wytworzenia to dobra praktyka, dzięki której można szybko zorientować się które zimowe zapasy zostały przygotowane najwcześniej.