Trwa ładowanie...

Przetwory na zimę z warzyw i owoców. Co zrobić? GiS Radzi

Nadchodząca jesień to czas, kiedy większość Polaków zaczyna szykować przetwory na zimowe miesiące. Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym informuje o tym, w jaki sposób bezpiecznie przechowywać i przygotowywać domowe dżemy, konfitury i warzywne sałatki. Praktyczne porady mają pomóc w tym, by przetwory na zimę zachowały smak i świeżość na dłużej.

Bezpieczne przygotowywanie i przechowywanie przetworów na zimę. Bezpieczne przygotowywanie i przechowywanie przetworów na zimę. Źródło: unsplash, fot: Ray Shrewsberry
d1hmgxm
d1hmgxm

Przetwory na zimę. Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Wrzesień to czas robienia przetworów z owoców i warzyw. Nie ryzykuj zatrucia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata przez kolejne miesiące - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

W zimie, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony, domowe weki są dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki witamin. Przetwory na zimę z cukinii, pomidorów, papryki i ogórków mogą być uzupełnieniem codziennych dań lub stanowić półprodukty, które będą kluczowym składnikiem przyrządzanych potraw. Aby zachować ich świeżość i dobry smak przez wiele długich miesięcy, warto zastosować się do kilku zasad. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował porady na temat tego, w jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo podczas przygotowywania i późniejszego przechowywania przetworów.

d1hmgxm

Jak zrobić przetwory na zimę?

Przede wszystkim przed rozpoczęciem pracy trzeba dokładnie umyć warzywa oraz zadbać o to, by na stanowisku pracy panował porządek. Podczas przygotowywania przetworów warto pamiętać o tym, aby często myć dłonie oraz utrzymywać w czystości narzędzia pracy.

Owoce i warzywa, które trafią do słoików, powinny być świeże i dojrzałe. Najlepiej unikać okazów, które są uszkodzone, a przed przystąpieniem do krojenia produktów usunąć z nich wszystkie niejadalne części. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa. Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność - informuje GIS.

Do przygotowania przetworów warto wybrać szklane słoiki lub butelki. Przed włożeniem do nich produktów należy dokładnie je wyparzyć i sprawdzić, czy nie są uszkodzone. Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie – wyjaśnia GIS.

Jak pasteryzować przetwory w słoikach

Pasteryzacja to proces, który pozwala przedłużyć żywotność produktów (przetworów). Dzięki podgrzewaniu słoików można pozbyć się drobnoustrojów i zachować wartości odżywcze warzyw i owoców.

d1hmgxm

Sposoby na pasteryzację przetworów:

  • w garnku z wodą (pasteryzacja na mokro)
  • w piekarniku (pasteryzacja na sucho)

Jak podaje GIS: Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach.

d1hmgxm

Po zakończeniu pasteryzacji należy upewnić się, czy opakowania są szczelne i zostały dobrze dokręcone. Na koniec wystarczy już tylko odstawić je do ostygnięcia. Słoiki stawia się do góry dnem, najlepiej w zaciemnionym miejscu.

O bezpieczeństwie przetworów decyduje nie tylko proces przygotowywania, ale również odpowiednie przechowywanie. Ważne jest, aby słoiki z potrawami umieścić w suchym i chłodnym miejscu. Duża wilgotność może sprawić, że do zawartości słoików wkradnie się pleśń. Kartka z datą wytworzenia to dobra praktyka, dzięki której można szybko zorientować się które zimowe zapasy zostały przygotowane najwcześniej.

"Mam fatalne informacje". Susza uderzyła w grzybiarzy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1hmgxm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hmgxm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj