Polskie służby w stanie gotowości. Pryszczyca szaleje w Niemczech
Polskie służby weterynaryjne zostały postawione w stan gotowości po wykryciu pryszczycy w Niemczech - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ustanowiono dodatkowe środki kontroli na granicy i wdrożono dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta.
Minister rolnictwa Czesław Siekierski oraz wiceminister Michał Kołodziejczak spotkali się z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej i prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem. Rozmowy dotyczyły zagrożeń związanych z pryszczycą oraz napływem zwierząt i mięsa z Niemiec.
Przedstawiciele rolników wyrazili swoje obawy i zagrożenia wynikające z tego faktu. Wskazali też na zwiększający się napływ żywych zwierząt z terytorium Niemiec oraz mięsa, które z uwagi na wystąpienie pryszczycy, nie zostanie wyeksportowane do państw trzecich. Zaznaczyli, że już teraz producenci świń doświadczają trudności w zbyciu świń do rzeźni na terenie Polski, co skutkuje koniecznością dłuższego utrzymywania zwierząt w gospodarstwach. Postulowali wzmożony monitoring przemieszczania zwierząt oraz rozważenie wprowadzenia zakazu przywozu mięsa z terytorium Niemiec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dostojewski nie cierpiał Polaków. Przemilczany fakt o autorze "Zbrodni i kary"
Działania prewencyjne
Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski omówił sytuację epizootyczną w Niemczech. Podkreślił, że państwa UE nie zamykają granic dla zwierząt z Niemiec, ale podchodzą ostrożnie do zakupu zwierząt i mięsa.
Na granicach z Brandenburgią wdrożono dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta parzystokopytne. Służby weterynaryjne są w gotowości na terenie całego kraju, szczególnie w miejscach importu zwierząt i mięsa.
Pryszczyca - zagrożenie dla gospodarki
Pryszczyca to zakaźna choroba zwierząt parzystokopytnych, która może prowadzić do dużych strat ekonomicznych. Wirus jest wydalany przez zakażone zwierzęta przed wystąpieniem objawów. Choć ludzie mogą się zarazić, choroba u nich przebiega łagodnie. Zakażenie następuje przez kontakt z chorym zwierzęciem lub spożycie produktów od zakażonych zwierząt.