Pierniczki. Przepis na Boże Narodzenie
Pierniczki na Wigilię spodobają się wszystkim, z którymi zasiądziesz do świątecznego stołu. Choć święta już za kilka dni, warto się przygotować, bo ciasto piernikowe powinno "leżakować" przynajmniej dwa do trzech dni. Poznaj nasz przepis na pierniczki na Boże Narodzenie.
18.12.2019 19:24
Pierniczki na Boże Narodzenie. Wypróbuj nasz przepis. Czy pierniczki powinny "leżakować"?
Do najbardziej lubianych przysmaków na Boże Narodzenie należą korzenne pierniczki. Najważniejsze osoby w państwie pieką je własnoręcznie. Warto pokazać znajomym pierniczki, które przyrządzisz na święta. Przygotuj je według naszego przepisu.
Pierniczki z tego przepisu po upieczeniu będą na początku dość twarde. Powinny "poleżakować" dwa do trzech dni bez szczelnego zakrycia, by zmiękły i wchłonęły wilgoć z powietrza.
Przepis na pierniczki – składniki:
- 100 dag mąki
- 40 dag miodu
- 40 dag cukru pudru
- 25 dag masła
- 2 jaja
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczanej,
- 4 łyżki stołowe przyprawy do piernika
- kolorowy lukier, perełki, posypki
Przepis na pierniczki – przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z sodą, na środku zrób zagłębienie.
- Wlej miód.
- Dodaj przyprawę do piernika, cukier, masło i jaja.
- Zagnieć ciasto tak, jakbyś robił/robiła pierogi.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie.
- Surowe ciasto możesz przechowywać w chłodnym miejscu, owinięte w folię albo przykryte w inny sposób.
- Możesz też od razu wyciąć ciastka przy pomocy foremki.
- Piecz ciastka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Powinny przybrać złotawy kolor, ale nie powinny się przyrumienić.
- Możesz je przechowywać w blaszanej puszce czy innym szczelnym pojemniku albo w folii spożywczej.
- Dwa do trzech dni przed spożyciem wyjmij pierniczki ze szczelnego pojemnika i pozwól, by przyjęły wilgoć z powietrza. Wtedy będą najsmaczniejsze.
- Możesz przyozdobić pierniczki kolorowym lukrem, perełkami i posypką.
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl