PolskaNowe ognisko ptasiej grypy na Mazowszu

Nowe ognisko ptasiej grypy na Mazowszu

Ministerstwo Rolnictwa poinformowało o kolejnym, czwartym już, ognisku ptasiej grypy na Mazowszu. Do zarażenia się drobiu wirusem H5N1 doszło w Sadłowie, w gminie Bieżuń, w powiecie żuromińskim. Sadłowo znajduje się w jednej ze stref zapowietrzonych.

Nowe ognisko ptasiej grypy na Mazowszu
Źródło zdjęć: © PAP

10.12.2007 | aktual.: 10.12.2007 15:42

Na farmie w miejscowości Sadłowo w gminie Bieżuń jest hodowanych 360 tysięcy sztuk drobiu. Minister rolnictwa zapewnił, że odpowiednie służby robią wszystko, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa wśród stad hodowlanych.

Sawicki dodał, że nie wie jeszcze, jak wysokie będą rekompensaty dla hodowców, na pewno otrzymają oni zadośćuczynienie za wszystkie straty pieniężne jakie ponieśli z powodu ptasiej grypy. Szef resortu wyraził nadzieję, że jest to problem rynkowy, który szybko zostanie rozładowany.

Główny Lekarz Weterynarii Ewa Lech powiedziała, że cały drób oraz przetwory drobiarskie, które znajduje się na polskim rynku są w pełni bezpieczne dla ludzi.

Mięso pochodzące od zarażonych ptaków po ugotowaniu lub upieczeniu nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Dlatego ważne jest by nie spożywać mięsa, przetworów drobiarskich i jaj, które nie zostały podgrzane przynajmniej do temperatury 70 stopni Celsjusza. Należy także myć dokładnie przy użyciu detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym.

Należy też unikać dotykania martwych lub sprawiających wrażenie chorych dzikich ptaków. Należy pamiętać, by surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi, a także o tym, by myć ręce po każdorazowym przygotowaniu posiłku, lub zetknięciu się z ptactwem.

Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci. Dopilnować, by one również unikały kontaktu z ptactwem, a także myły ręce, jeśli dotykały surowego mięsa drobiowego, lub jajek.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)