Niebieski grzyb w polskich lasach. To Pierścieniak grynszpanowy
Październik to miesiąc, w którym do lasów wciąż udaje się wielu grzybiarzy. Co ciekawe, wśród znajdowanych okazów mogą pojawić się wyjątkowe gatunki, które zaskakują swoim wyglądem. Jednym z nich jest Pierścieniak grynszpanowy. Według badań laboratoryjnych zawarte w nim składniki posiadają antynowotworowe działanie.
Pierścieniak grynszpanowy występuje w Polsce pospolicie. Można go także spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Iranie. Owocniki tego grzyba wzrastają od września do października.
Pierścieniak grynszpanowy. Niezwykły, niebieski grzyb
Pierścieniak grynszpanowy doczekał się w Polsce aż siedmiu różnych nazw. W atlasach mykologicznych opisywany jest jako:
- bedłka grynszpanowa
- pieczarka zielona
- pierścieniak zielony
- pierścieniak opaska zaśniedziała
- pierścieniak niebieskozielony.
Na niebieskiego grzyba można natknąć się w lasach liściastych i iglastych, parkach, oraz wzdłuż dróg. Jego owocniki wzrastają najczęściej na ziemi oraz martwym, spróchniałym drewnie. Pierścieniaki grynszpanowe rosną w grupach - często w okolicach buków lub jodeł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierścieniak grynszpanowy - wygląd
Charakterystyczną cechą grzyba jest oczywiście niebieskawa barwa. Owocniki zawdzięczają ją warstwie śluzu, która z czasem może przybierać odcień niebiesko-zielony lub sinozielony. Znajdują się w niej drobne, białe łuseczki.
Kapelusz niebieskiego grzyba może osiągać do 10 cm średnicy. Początkowo ma on wypukły kształt, który wraz z wiekiem grzyba zmienia formę na dzwonkową. Na odwrocie kapelusza znajdują się gęste blaszki. Pierścieniak grynszpanowy ma smukły trzonek, który może osiągać 8 cm wysokości. Nóżka grzyba jest jasnobeżowa lub jasnozielona. Co ważne, znajduje się na niej pierścień.
Pierścieniak grynszpanowy jadalny. Czy spożycie grzyba grozi zatruciem?
Zaskakujący wygląd niebieskiego grzyba może dla wielu okazać się mylący. Owocniki Pierścieniaka grynszpanowego są bowiem jadalne. Jak jednak wskazują smakosze - nie jest on zbyt dobry. Najczęściej spożywa się go w towarzystwie innych grzybów. Przed przygotowaniem należy pamiętać o obowiązkowym zdjęciu skórki z jego kapelusza.
Karkonoski Park Narodowy przypomina, że należy unikać spożycia pieczarek zielonych rosnących w pobliżu wysypisk śmieci oraz miejsc zanieczyszczonych "grzyb wchłania i kumuluje w sobie substancje toksyczne".
Według przeprowadzonych badań laboratoryjnych zawarte w Pierścieniaku grynszpanowym polisacharydy mają działanie antynowotworowe.