Grzyby jadalne. Nie tylko borowik, rydz i koźlarz. Czy znasz te grzyby?
Sezon grzybobrań w pełni. Grzybiarze wciąż chwalą się swymi zdobyczami w mediach społecznościowych. Również do naszej redakcji przysyłają zdjęcia tych najbardziej okazałych, informując, jakie grzyby udało się znaleźć w lesie.
14.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:53
Grzyby. Które grzyby są jadalne?
Wybierając się na grzyby, musimy przede wszystkim wiedzieć, jak rozpoznać grzyby jadalne i jak odróżnić je od trujących. Wszystko po to, by grzybobranie nie skończyło się w szpitalu.
Jeśli ktoś nie zna grzybów i nie wie, które to grzyby jadalne, a które nie, powinien do lasu wybrać się z kimś, kto ma wiedzę na ten temat, ewentualnie dokładnie przestudiować wcześniej atlas grzybów.
Grzyby jadalne. Które to grzyby jadalne?
Najpopularniejsze grzyby jadalne, które - chociaż same ich nazwy - zna niemal każdy, to: borowik szlachetny, rydz, podgrzybek brunatny, maślak, kania, pieprznik jadalny, gąska czy koźlarz. Ale to oczywiście nie wszystkie grzyby jadalne, na jakie można natrafić w lesie. Jest jeszcze mnóstwo innych grzybów, które także możemy zerwać i przyrządzić do jedzenia, bez obawy, że zaszkodzą naszemu zdrowiu.
Grzybiarze na pewno znają te nazwy, jednak tym, którzy nie mają jeszcze zbyt dużej wiedzy na temat grzybów, podpowiadamy kilka nazw. Grzyby jadalne to także m.in. bocznika ostrygowaty, klejówka różowa, polówka wczesna, płachetka zwyczajna, twardzioszek przydrożny, piaskowiec kasztanowaty, uszak gęstowłosy, opieńka miodowa, mleczaj jodłowy, lejkowiec dęty, kolczak obłączasty, smardz jadalny.