Nie żyje Henryk Kania. Założył popularne zakłady mięsne
Nie żyje Henryk Kania. Twórca znanych zakładów mięsnych zmarł w wieku 78 lat - informuje burmistrz Ustronia. "Wyjątkowy Filantrop, szczególnie wspierający Fundację im.św. Antoniego w Ustroniu" - napisał w mediach społecznościowych Paweł Sztefek.
25.11.2024 | aktual.: 25.11.2024 22:43
Henryk Kania zmarł 21 listopada w wieku 78 lat. O jego śmierci poinformował burmistrz Ustronia.
"Ze smutkiem przyjąłem informacje o śmierci śp. Henryka Kani - mieszkańca Ustronia, przedsiębiorcy, twórcy Zakładów Mięsnych Henryk Kania i filantropa Fundacji św. Antoniego" - napisał Paweł Sztefek w mediach społecznościowych.
Pogrzeb odbędzie się we wtorek. Ceremonia zostanie odprawiona w kaplicy kościoła św. Klemensa.
Zakłady Mięsne Henryk Kania. Wielki sukces i kłopoty firmy
W latach 90. Henryk Kania zainicjował działalność gospodarczą, zakładając własną firmę. Jego zakłady mięsne z czasem zaczęły odgrywać istotną rolę w swojej branży, a gdy były na szczycie, ich dzienna produkcja sięgała aż 200 ton mięsa - informuje portal businessinsider.com.pl.
Z biegiem lat, po sukcesie w kierowaniu przedsiębiorstwem, Kania przekazał stery swojemu synowi, również Henrykowi. Mimo że zakłady przez długie lata działały z powodzeniem, zaczęły napotykać na poważne trudności, które narastały. W 2019 r. prokuratura odkryła, że firma wystawiała fikcyjne faktury.
W 2020 roku Kania junior został ujęty w Argentynie, gdzie przebywał z rodziną. Został on oskarżony o przynależność do zorganizowanej grupy przestępczej i popełnienie oszustw.
Choć do Polski nie wrócił, prokuratura podkreśla, że prowadzi sprawę o jego ekstradycję, czemu on sam zdecydowanie zaprzecza.
Henryk Kania natomiast zwrócił się do premiera i prokuratora generalnego z listem otwartym, w którym zaznaczył, że nigdy się nie ukrywał oraz że zawiadomił o swoim miejscu pobytu jeszcze przed jego zatrzymaniem.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Tragedia w szpitalu w Lubinie. Trzymiesięczny Gabryś nie żyje
Zobacz także