Naukowcy: ślimaki są coraz powolniejsze
Ewolucja promuje u ogrodowych ślimaków coraz wolniejszy metabolizm - informuje "New Scientist".
Jak wykazały badania przeprowadzone w Chile przez Roberto Nespolo i Pauline Artacho z uniwersytetu w Valdivii, naturalna selekcja faworyzuje te ślimaki, których przemiana materii jest szczególnie powolna. Zaoszczędzoną energię mogą przeznaczyć na wzrost i rozmnażanie.
Nespolo i Artacho zbadali około 100 pospolitych w Chile ślimaków ogrodowych. Oprócz wielkości oceniali - na podstawie ilości wydzielanego dwutlenku węgla - jak szybki był metabolizm mięczaków podczas spoczynku. Po siedmiu miesiącach ślimaki złapano ponownie i pomiary powtórzono. Okazało się, że wielkość nie miała związku z przeżyciem, natomiast większe szanse miały ślimaki o powolniejszej przemianie materii. Kolejne badania mają wyjaśnić, czy i jaki jest związek pomiędzy tempem przemiany materii, a szybkością poruszania.