Nakręceni po mlecznej czekoladzie
Teobromina, fenetylamina i kofeina - to substancje, które zwiększają czujność i uwagę. Wszystkie znajdziemy... w mlecznej czekoladzie. Odkryliśmy, że poprzez spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych - wyjaśnia doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w Wirginii Zachodniej.
24.05.2006 | aktual.: 25.05.2006 01:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aby zbadać skutki oddziaływania na mózg różnego typu czekolady, Raudenbush i jego zespół podawali ochotnikom podzielonym na cztery grupy 85 gramów czekolady mlecznej, 85 gramów czekolady czarnej, 85 gramów czekoladopodobnego wyrobu z chleba świętojańskiego, której miąższ stosuje się m.in jako namiastkę czekolady. Grupie kontrolnej nie podawano nic.
Po 15 minutach od podania czekolady lub chleba świętojańskiego uczestnicy eksperymentu poddawani byli różnorodnym testom neuropsychologicznym, badającym zdolności poznawcze, w tym pamięć, czas reakcji, czas uwagi i zdolność rozwiązywania problemów.
Wyniki testów na pamięć słów i pamięć wizualną były o wiele wyższe przy mlecznej czekoladzie niż w innych grupach - informuje Raudenbush.