Trwa ładowanie...
d3hqjpj
badania
24-05-2006 21:55

Nakręceni po mlecznej czekoladzie

Teobromina, fenetylamina i kofeina - to substancje, które zwiększają czujność i uwagę. Wszystkie znajdziemy... w mlecznej czekoladzie. Odkryliśmy, że poprzez spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych - wyjaśnia doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w Wirginii Zachodniej.

d3hqjpj
d3hqjpj

Aby zbadać skutki oddziaływania na mózg różnego typu czekolady, Raudenbush i jego zespół podawali ochotnikom podzielonym na cztery grupy 85 gramów czekolady mlecznej, 85 gramów czekolady czarnej, 85 gramów czekoladopodobnego wyrobu z chleba świętojańskiego, której miąższ stosuje się m.in jako namiastkę czekolady. Grupie kontrolnej nie podawano nic.

Po 15 minutach od podania czekolady lub chleba świętojańskiego uczestnicy eksperymentu poddawani byli różnorodnym testom neuropsychologicznym, badającym zdolności poznawcze, w tym pamięć, czas reakcji, czas uwagi i zdolność rozwiązywania problemów.

Wyniki testów na pamięć słów i pamięć wizualną były o wiele wyższe przy mlecznej czekoladzie niż w innych grupach - informuje Raudenbush.

d3hqjpj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hqjpj
Więcej tematów