Menu jak z dobrej restauracji. Tak jadają więźniowie
Osiem zestawów menu, zbilansowane składniki i diety dostosowane do potrzeb - tak wygląda codzienność osadzonych w zakładach karnych. "Fakt" przyjrzał się temu, jak funkcjonuje kuchnia i stołówka za kratami. Okazuje się, że więźniowie mogą poczuć się, jak w dobrej restauracji. Każdego dnia dbają o to dziesiątki osób.
27.11.2023 16:03
Monotonia na talerzu? Nic z tych rzeczy. Jak informuje "Fakt", więzienne menu jest nie tylko zróżnicowane, ale i odpowiednio zbilansowane, dostosowane do stanu zdrowia oraz własnych preferencji. Pracownicy zakładów karnych przyznają, że serwowanych posiłków nie powstydziłyby się dobre restauracje.
Zobacz także
Rozbudowany jadłospis
Więźniowie mogą śmiało grymasić. Więzienna kuchnia jest w stanie zadbać o ich preferencje związane z dietą. Każdego dnia jadłospis zawiera aż 8 różnych wariantów posiłków. "Gołąbki po staropolsku, gulasze mięsne, kotlety sojowe duszone w warzywach, szynki, śledzie, surówki" - wymienia Fakt, dodając, że 7 spośród 8 zamieszczanych w menu zestawów to propozycje dostosowane pod konkretne diety.
Gazeta powołała się także na "Express Ilustrowany", który opisał, jak wygląda organizacja więziennej kuchni w jednym z zakładów karnych. Kwatermistrz zajmuje się dostawami i kosztami, współpracując z dietetykiem. Każdy więzień musi otrzymać trzy posiłki w ciągu dnia, a ich rodzaj jest uzależniony od wieku, stanu zdrowia, a także pracy, jaką dany osadzony wykonuje. Zdarza się, że więźniowie, nie chcąc jeść wieprzowiny, zgłaszają zmianę religii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak w dobrej restauracji
"Jadłospis więzienny przypomina kartę dań z dobrej restauracji. Osadzeni są żywieni zgodnie z kilkoma normami żywieniowymi: podstawową, dla młodocianych (do ukończenia 18 roku życia), bezmięsną (wegetariańską), muzułmańską (bez mięsa wieprzowego) oraz lekkostrawną we wszelkich jej wariantach" - można przeczytać na stronie Służby Więziennej.
Posiłki przygotowują sami osadzeni, którzy gotują pod okiem szefów kuchni. W przypadku Aresztu Śledczego w Krakowie 24 więźniów gotuje codziennie, od 6.00 rano, dla ok. 600 osób.
Źródło "Fakt"