Krowie mleko niewskazane? Jest lepszy wybór
Mleko krowie ma znacznie zdrowsze zamienniki. Bardzo popularne stało się m.in mleko ryżowe, migdałowe i kokosowe. Dobrym pomysłem może okazać się mleko kozie, które od dawna ma swoich zwolenników i przeciwników.
08.09.2023 11:57
- Czy mleko krowie jest zdrowe?
- Czym można zastąpić mleko krowie?
- Czy mleko kozie jest lepsze od krowiego?
Czy mleko krowie jest zdrowe?
Wielu przeciwników mleka krowiego uważa, że jest ono jedynie pokarmem dla cieląt, a stało się tak popularne przez rosnący konsumpcjonizm. Wyliczają, że spożywanie go powoduje złamania kości, nowotwory piersi, jajnika i prostaty, zaburzenia hormonalne oraz choroby serca. Jednak jak dotąd nie zostało to udowodnione naukowo.
W Polsce jeżeli kupujemy mleko, a nie mleko smakowe możemy być pewni, że dostajemy czysty produkt. Oczywiście zdarzają się uczulenia oraz nietolerancja mleka krowiego, jednak wszystko zależy od organizmu danego człowieka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym można zastąpić mleko krowie?
Najczęściej mleko od krowy zastępowane jest napojem roślinnym m.in. owsianym, migdałowym, ryżowym, sojowym, kokosowym czy z orzechów nerkowca lub laskowych. Wszystkie mają bardzo prosty skład, najczęściej od dwóch do kilku składników. Zawierają witaminy, minerały, kwasy tłuszczone. Są zdrowsze, ponieważ nie powinny wywoływać alergii, a ich smak dla wielu osób jest lepszy niż krowie. Pod względem składników odżywczych najpopularniejsze jest mleko sojowe. Napój bogaty jest w białko, wapń oraz witaminy z grupy B.
Oprócz składu wielu konsumentów zwraca uwagę na proces wytwarzania napoju. Szczególnie na dobrostan zwierząt i środowiska.
Czy mleko kozie jest lepsze od krowiego?
Kozie mleko posiada wiele witamin i minerałów. Ma w składzie więcej białek serwatkowych, które są lepiej przyswajalne przez układ pokarmowy. Napój jest doskonałym źródłem wapnia. Aby zachować zdrowie i mocne kości zaleca się picie jednej szklanki dziennie. Produkt jest zaliczany do zdrowych.
Mimo swoich właściwości mleko od kozy ma wielu przeciwników. Szczególnie na początku odpycha swoim smakiem i zapachem. Jest również wykorzystywany do produkcji wielu kosmetyków.
Źródło:
Hello Zdrowie
Serwis Zdrowie
Proveg International