Kiedy zasiać rzeżuchę na Wielkanoc. Tyle rośnie "żytko"

Rzeżucha to jeden z nieodłącznych symboli świąt wielkanocnych. Niewielkie roślinki o intensywnie zielonej barwie są ozdobą stołów, ale również smacznym dodatkiem do dań gotowanych ze święconki. Kiedy wysiać rzeżuchę, by mieć pewność, że urośnie do Wielkanocy?

Kiedy zasiać rzeżuchę na Wielkanoc? Warto się pospieszyć
Kiedy zasiać rzeżuchę na Wielkanoc? Warto się pospieszyć
Źródło zdjęć: © Pixabay

Rzeżucha to roślina bardzo łatwa w uprawie. Do wzrostu nie potrzebuje nawet ziemi - przed Wielkanocą jest najczęściej rozsiewana na wacie, ręczniku papierowym czy gazie.

Jak siać rzeżuchę? Praktyczne porady

Wysiew rzeżuchy warto rozpocząć od odpowiedniego przygotowania podłoża. Pieprzyca siewna - bo tak brzmi prawidłowa nazwa roślinki sianej przed Wielkanocą - lubi mokre podkłady. Rzeżuchę najlepiej posiać na płaskim, równomiernym podłożu - wówczas wyrośnie ona równo, będąc zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i estetyczną dekoracją świątecznego stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rzeżuchę należy siać dość gęsto - wzrasta ona bowiem jedynie do wysokości 3-6 cm. Po wysianiu nasionek, warto przenieść naczynie, w którym się znajdują, do ciepłego i słonecznego miejsca. Pieprzycę siewną trzeba także regularnie podlewać, dbając, by podłoże było wilgotne, jednak nie mokre - zalane wodą nasionka mogą bowiem nie wzrosnąć.

Kiedy posiać rzeżuchę na Wielkanoc?

Rzeżucha to roślina, która rośnie bardzo szybko. Już 2-3 dni po wysiewie jej nasionka zaczynają kiełkować. Aby cieszyć się jej wyglądem na wielkanocnym stole, należy zasiać ją około 7-10 dni przed Wielką Niedzielą.

Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie klikając TUTAJ.

Rzeżuchę warto ścinać i spożywać "na świeżo". To dokonały dodatek do popularnych, wielkanocnych dań: jajek w majonezie, żurku, chrzanu czy sałatek. Pieprzyca siewna to także źródło wielu witamin i mikroelementów: witamin z grupy B, witaminy C, jodu, chromu i siarki.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)