Wielkanoc 2023. Co powinien zawierać koszyczek wielkanocny?

Jedną z tradycji kultywowanych w Wielką sobotę jest święcenie pokarmów, tzw. święconki. Zgodnie z tradycją, w wielkanocnym koszyku powinny znaleźć się składniki, symbolizujące nadchodzące święta. Czego nie może w nich zabraknąć?

Co wsadzić do koszyczka na Wielkanoc. Symbolika święconki
Co wsadzić do koszyczka na Wielkanoc. Symbolika święconki
Źródło zdjęć: © Pixabay

07.04.2023 14:20

Zawartość koszyczków wielkanocnych może różnić się w zależności od regionu Polski. Podstawę święconki stanowią jednak zawsze te same produkty - przypisuje się im bowiem konkretną symbolikę, związaną z chrześcijaństwem i zmartwychwstaniem Chrystusa.

Co włożyć do koszyczka na Wielkanoc?

Zgodnie z tradycją, przygotowaną święconkę powinno umieszczać się w wiklinowym koszyku, wyścielonym białą serwetką. Produktami, których nie może zabraknąć wewnątrz koszyczka wielkanocnego, są:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

  • jajka - symbolizujące odradzającego się życia i Chrystusa
  • chleb - symbolizujący ciało Chrystusa
  • baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, zmartwychwstania Jezusa
  • wędliny lub kiełbasa - znak dostatku, zdrowia oraz płodności
  • woda - symbolizująca odrodzenie ducha i ciała, nowe życie oraz witalność
  • sól - jako znak oczyszczenia i prawdy
  • chrzan - oznaczający siłę fizyczną i dobre zdrowie
  • ciasto lub babka wielkanocna - symbol dostatku, życiowych umiejętności oraz doskonałości
  • ser - znak porozumienia między człowiekiem a naturą.

Obecnie w wielu koszyczkach umieszczane są czekoladowe zajączki, słodycze i owoce, masło, serwatka, pieprz, miód czy bukszpan.

Święconka. Gdzie na świecie zachowano tradycję święcenia pokarmów?

Zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę jest kultywowany w Polsce od wieków. Na świecie tradycja ta zachowała się w południowej Austrii, w niektórych regionach Słowenii, w południowych Niemczech, na Słowacji, na terytorium Czech, obejmujących Śląsk Cieszyński oraz na Białorusi. Początki błogosławieństwa pokarmów sięgają wczesnych wieków średniowiecza - datuje się je na VII wiek. W Polsce święcenie potraw początkowo było praktykowane przez zamożnych szlachciców - na przestrzeni wieków zwyczaj ten rozpowszechnił się również wśród mieszkańców miast i wsi.

Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (33)