Wielkanoc 2023. Co powinien zawierać koszyczek wielkanocny?

Wielkanoc 2023. Co powinien zawierać koszyczek wielkanocny?

Co wsadzić do koszyczka na Wielkanoc. Symbolika święconki
Co wsadzić do koszyczka na Wielkanoc. Symbolika święconki
Źródło zdjęć: © Pixabay
07.04.2023 14:20

Jedną z tradycji kultywowanych w Wielką sobotę jest święcenie pokarmów, tzw. święconki. Zgodnie z tradycją, w wielkanocnym koszyku powinny znaleźć się składniki, symbolizujące nadchodzące święta. Czego nie może w nich zabraknąć?

Zawartość koszyczków wielkanocnych może różnić się w zależności od regionu Polski. Podstawę święconki stanowią jednak zawsze te same produkty - przypisuje się im bowiem konkretną symbolikę, związaną z chrześcijaństwem i zmartwychwstaniem Chrystusa.

Co włożyć do koszyczka na Wielkanoc?

Zgodnie z tradycją, przygotowaną święconkę powinno umieszczać się w wiklinowym koszyku, wyścielonym białą serwetką. Produktami, których nie może zabraknąć wewnątrz koszyczka wielkanocnego, są:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

  • jajka - symbolizujące odradzającego się życia i Chrystusa
  • chleb - symbolizujący ciało Chrystusa
  • baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, zmartwychwstania Jezusa
  • wędliny lub kiełbasa - znak dostatku, zdrowia oraz płodności
  • woda - symbolizująca odrodzenie ducha i ciała, nowe życie oraz witalność
  • sól - jako znak oczyszczenia i prawdy
  • chrzan - oznaczający siłę fizyczną i dobre zdrowie
  • ciasto lub babka wielkanocna - symbol dostatku, życiowych umiejętności oraz doskonałości
  • ser - znak porozumienia między człowiekiem a naturą.

Obecnie w wielu koszyczkach umieszczane są czekoladowe zajączki, słodycze i owoce, masło, serwatka, pieprz, miód czy bukszpan.

Święconka. Gdzie na świecie zachowano tradycję święcenia pokarmów?

Zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę jest kultywowany w Polsce od wieków. Na świecie tradycja ta zachowała się w południowej Austrii, w niektórych regionach Słowenii, w południowych Niemczech, na Słowacji, na terytorium Czech, obejmujących Śląsk Cieszyński oraz na Białorusi. Początki błogosławieństwa pokarmów sięgają wczesnych wieków średniowiecza - datuje się je na VII wiek. W Polsce święcenie potraw początkowo było praktykowane przez zamożnych szlachciców - na przestrzeni wieków zwyczaj ten rozpowszechnił się również wśród mieszkańców miast i wsi.

Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (33)
Zobacz także