Wielkanoc 2023. Co podać na stół wielkanocny?

Jedną z tradycji wielkanocnych w Polsce jest śniadanie, spożywane w Niedzielę Zmartwychwstania. To przygotowywane jest ze składników poświęconych dzień wcześniej. Co - zgodnie ze zwyczajem - powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Tradycyjne składniki wielkanocnego śniadania
Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Tradycyjne składniki wielkanocnego śniadania
Źródło zdjęć: © PAP | Darek Delmanowicz

07.04.2023 | aktual.: 07.04.2023 14:33

Chociaż tradycje wielkanocne w Polsce różnią się od siebie, w zależności od regionu, pewne ich elementy są wspólne. W Wielką Sobotę w wielu domach przygotowuje się święconkę, która następnie staje się składnikiem uroczystego śniadania.

Co podać na Wielkanoc? Symbolika świątecznych potraw

Jednym z elementów, które są nieodłącznym atrybutem świąt wielkanocnych, jest jajko. Według tradycji, to symbolizuje życie oraz jego zwycięstwo nad śmiercią. Jajka w postaci pisanek lub kraszanek są zanoszone w koszyczku do poświęcenia - zgodnie z polskim zwyczajem później należy podzielić się nimi przy wielkanocnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejnym z elementów, który musi znaleźć się zarówno w święconce, jak i w wielkanocnych potrawach jest chrzan. To symbol siły, energii i witalności. W Wielką Sobotę święci się także sól - znak oczyszczenia i prawdy oraz przyprawę, której nie może zabraknąć podczas śniadania w Niedzielę Zmartwychwstania.

Do koszyczków wielkanocnych wkładane są również chleb oraz wędlina. Pieczywo to symbol pomyślności i dobrobytu, a także nawiązanie do sakramentu Eucharystii, ustanowionego przez Chrystusa w Wielki Czwartek. Wędlina bądź kiełbasa to znak dostatku i zdrowia.

Wielkanocne śniadanie. Czego nie może zabraknąć na stole?

Święta Wielkiej Nocy nieodłącznie są kojarzone z babkami i mazurkami. Te pierwsze, są również elementem koszyczka wielkanocnego. Zgodnie z tradycją, babki i ciasta święcone w Wielką Sobotę są symbolem doskonałości oraz ogólnie pojętej umiejętności. Jak natomiast na wielkanocnych stołach znalazł się mazurek? Słodkie ciasto zaczęto wypiekać regularnie w Polsce w XVII wieku, jako nagrodę dla osób, które przez cały okres Wielkiego Postu zachowywały wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych oraz słodyczy.

Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)