Trwa ładowanie...
d3i0rg7

Jajko - najważniejsza potrawa Wielkanocy

Jajko, stary znak powstającego życia i zwycięstwa nad śmiercią, nim stało się najważniejszą potrawą wielkanocnego śniadania, swoim magicznym symbolem odrodzenia zachwycało naszych antycznych przodków. Zawsze je jednak barwiono i zdobiono.

d3i0rg7
d3i0rg7

Te najdawniejsze przykłady, odnalezione przez archeologów, liczą sobie ponad 5.000 lat. Pochodzą z Asyrii. Wykopaliska dowiodły, że niewiele młodsze są pisanki starożytnych ludów Egiptu, Persji, Rzymu czy odległych Chin.

Najstarsza polska pisanka sięga X wieku, a znaleziono ją w czasie wykopalisk w Ostrowiu. Jest wykonana niemal tą samą techniką, co współczesne cudeńka tej części regionu Śląska Opolskiego.

Po upowszechnieniu chrześcijaństwa zwyczaj zdobienia jajek związał się z tradycją świąt wielkanocnych, symbolicznie towarzysząc Chrystusowemu zwycięstwu nad śmiercią. W polskiej kulturze zdobienie jajek wielkanocnych stało się jednym z elementów sztuki ludowej, charakteryzujące poszczególne regiony kraju.

Po odmienności wykonania, kolorystyce, ornamentyce czy po symbolach roślinnych rozpoznać można, skąd te barwne arcydzieła pochodzą. Najbogatsze zdobnictwo pojawiło się gdzieś w połowie XIX wieku, kiedy zanikła już kultowo-magiczna rola barwionego jajka, a uczyniono z niego przedmiot sztuki, dekorujący wielkanocne koszyki i stoły. (iza)

d3i0rg7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0rg7
Więcej tematów