Cukier powoduje raka. Szokujące wyniki badań sprzed 50‑ciu lat
Redaktorzy pisma PLOS Biology i grupa badaczy z Uniwersytetu Kalifornii w San Francisco dotarli do wyników badań z lat 60-tych, które sugerują, że cukier ma duży wpływ na choroby serca oraz nowotwory. Rezultaty były ukrywane przez 50 lat.
24.09.2018 12:46
Przypadkowe znalezisko
Na analizy trafiono zupełnie przypadkowo. Cristin Kearns, jedna z asystentek grupy badawczej kalifornijskiej uczelni, sprawdzała korespondencję z lat 1959-1971 pomiędzy Sugar Research Foundation (SRF) i różnymi grupami naukowców, m.in. z Harvardu. Listy i pisma dotyczyły "tajnego Projektu 259". Fundacja w swojej książce, która była spisem wszystkich badań z lat 1943-1972 również wspominała o tym projekcie. Zainteresowała się poważniej sprawą. Dalsze działania prowadziła grupa badaczy uniwersyteckich, na czele których stanął profesor Stanton Glantz, przy współpracy z redaktorami z PLOS-a.
Spór badaczy z fundacją
Ta sama grupa w listopadzie 2016 roku na łamach strony JAMA International Medicine opublikowała artykuł, w którym mocno zasugerowano że SRF manipulowała wynikami badań i kazała informować społeczeństwo, że cukier jest bardzo dobrym środkiem na odtłuszczenie organizmu. - Tego typu manipulację już kiedyś stosowały koncerny tytoniowe, że nikotyna nie ma nic wspólnego z rakiem płuc - dodał Glantz w rozmowie z CNN. Glantz oskarżał SRF, że ci zapłacili naukowcom za puszczenie w obieg informacji, że za choroby układu krążenia odpowiedzialne są tłuszcze nasycone.
Organizacja odrzucała zarzuty, tłumacząc, że wyniki nie zostały opublikowane z powodu opóźnień prac, przekroczenia ich budżetu i zmiany organizacyjne firmy (zmiana struktur i nazwy na Sugar Association). SA podkreśla także, że był plany wrócić do badań dzięki finansowaniu ze strony British Nutrition Foundation. Zespół badaczy odrzuca argumenty SA, twierdząc, że badania były i tak dalej prowadzone.
"Tajny Projekt 259"
Projekt 259 ruszył w czerwcu 1968 roku. Był finansowany przez grupę handlową International Sugar Research Foundation (ISRF). Badania wykonywano na szczurach - jednym podawano produkty o wysokiej zawartości cukru, drugim fasolę, zboża, ryby. Wstępne wyniki pokazywały, że pierwsza grupa szczurów jest bardziej narażona na zawały serca, ponieważ znacząco wzrastał poziom trójglicerydów we krwi. Z tego powodu organizacja we wrześniu tego samego roku zdecydowała się przerwać finansowanie "projektu".
W drugiej części badań sprawdzano mocz szczurów. U tych będących na diecie wysokocukrowej zawierał duże ilości enzymu beta-glukoronidazy, który według lekarzy ma największy wpływ na raka pęcherza moczowego.
Potencjalny koniec przemysłu cukrowniczego
Za SRF przemawiają dwa argumenty. Pierwszy, czysto biznesowy - gdyby opublikowano prawdziwe wyniki 50 lat temu, doszłoby do natychmiastowego upadku branży cukrowniczej. Drugi, prawny - od 1958 roku działało w Stanach Zjednoczonych prawo Delaney'a, czyli zakaz dopuszczania do powszechnego użytku produktów powodujących choroby nowotworowe.
- Wyniki są uderzające i etycznie niepokojące. W ten sposób wiele produktów stosunkowo niskotłuszczowych było zastępowane przez te ze sporą ilością cukru - mówi dr Sanjay Basu ze Stanford University, który także brał udział w badaniu śladów Projektu 259.
Ciekawy jest też kontekst historyczny. W tamtym okresie amerykańscy dietetycy forsowali teorię, że powinno się odstawić produkty wysokotłuszczowe i zastąpić je cukrem.