WP

Cukier powoduje raka. Szokujące wyniki badań sprzed 50-ciu lat

Redaktorzy pisma PLOS Biology i grupa badaczy z Uniwersytetu Kalifornii w San Francisco dotarli do wyników badań z lat 60-tych, które sugerują, że cukier ma duży wpływ na choroby serca oraz nowotwory. Rezultaty były ukrywane przez 50 lat.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Cukier
Cukier (Shutterstock.com)
WP

Przypadkowe znalezisko

Na analizy trafiono zupełnie przypadkowo. Cristin Kearns, jedna z asystentek grupy badawczej kalifornijskiej uczelni, sprawdzała korespondencję z lat 1959-1971 pomiędzy Sugar Research Foundation (SRF) i różnymi grupami naukowców, m.in. z Harvardu. Listy i pisma dotyczyły "tajnego Projektu 259". Fundacja w swojej książce, która była spisem wszystkich badań z lat 1943-1972 również wspominała o tym projekcie. Zainteresowała się poważniej sprawą. Dalsze działania prowadziła grupa badaczy uniwersyteckich, na czele których stanął profesor Stanton Glantz, przy współpracy z redaktorami z PLOS-a.

Spór badaczy z fundacją

WP

Ta sama grupa w listopadzie 2016 roku na łamach strony JAMA International Medicine opublikowała artykuł, w którym mocno zasugerowano że SRF manipulowała wynikami badań i kazała informować społeczeństwo, że cukier jest bardzo dobrym środkiem na odtłuszczenie organizmu. - Tego typu manipulację już kiedyś stosowały koncerny tytoniowe, że nikotyna nie ma nic wspólnego z rakiem płuc - dodał Glantz w rozmowie z CNN. Glantz oskarżał SRF, że ci zapłacili naukowcom za puszczenie w obieg informacji, że za choroby układu krążenia odpowiedzialne są tłuszcze nasycone.

Organizacja odrzucała zarzuty, tłumacząc, że wyniki nie zostały opublikowane z powodu opóźnień prac, przekroczenia ich budżetu i zmiany organizacyjne firmy (zmiana struktur i nazwy na Sugar Association). SA podkreśla także, że był plany wrócić do badań dzięki finansowaniu ze strony British Nutrition Foundation. Zespół badaczy odrzuca argumenty SA, twierdząc, że badania były i tak dalej prowadzone.

"Tajny Projekt 259"

Projekt 259 ruszył w czerwcu 1968 roku. Był finansowany przez grupę handlową International Sugar Research Foundation (ISRF). Badania wykonywano na szczurach - jednym podawano produkty o wysokiej zawartości cukru, drugim fasolę, zboża, ryby. Wstępne wyniki pokazywały, że pierwsza grupa szczurów jest bardziej narażona na zawały serca, ponieważ znacząco wzrastał poziom trójglicerydów we krwi. Z tego powodu organizacja we wrześniu tego samego roku zdecydowała się przerwać finansowanie "projektu".

WP

W drugiej części badań sprawdzano mocz szczurów. U tych będących na diecie wysokocukrowej zawierał duże ilości enzymu beta-glukoronidazy, który według lekarzy ma największy wpływ na raka pęcherza moczowego.

Potencjalny koniec przemysłu cukrowniczego

Za SRF przemawiają dwa argumenty. Pierwszy, czysto biznesowy - gdyby opublikowano prawdziwe wyniki 50 lat temu, doszłoby do natychmiastowego upadku branży cukrowniczej. Drugi, prawny - od 1958 roku działało w Stanach Zjednoczonych prawo Delaney'a, czyli zakaz dopuszczania do powszechnego użytku produktów powodujących choroby nowotworowe.

- Wyniki są uderzające i etycznie niepokojące. W ten sposób wiele produktów stosunkowo niskotłuszczowych było zastępowane przez te ze sporą ilością cukru - mówi dr Sanjay Basu ze Stanford University, który także brał udział w badaniu śladów Projektu 259.

WP

Ciekawy jest też kontekst historyczny. W tamtym okresie amerykańscy dietetycy forsowali teorię, że powinno się odstawić produkty wysokotłuszczowe i zastąpić je cukrem.

Polub WP Wiadomości
WP
WP