Zadziwiające odkrycie polskich naukowców. Te dwa produkty mają supermoce
Specjaliści z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie dokonali sensacyjnego odkrycia. Okazało się, że dwie powszechnie dostępne rośliny, rosnące na krajowych uprawach, mają dobroczynny wpływ na mózg. Dzięki substancjom, którym zawdzięczają kolor, spowalniają proces starzenia się komórek i hamują procesy neurodegradacyjne.
Chodzi o czerwoną kapustę, zwaną też w niektórych regonach Polski modrą, oraz aronię. Łączy je nie tylko podobna barwa, ale także "supermoce". Rośliny te zawierają związki, które przenikają z krwi do płynu rdzeniowo-mózgowego.
Sensacyjne odkrycie polskich naukowców
Kolor zawdzięczają antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom, które obok właściwości barwiących wykazują też działanie prozdrowotne. Są silnymi przeciwutleniaczami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warunki pracy w restauracji obok budowy w Międzyzdrojach
- Mózg jest organem szczególnie podatnym na uszkodzenia oksydacyjne, które z kolei mogą prowadzić do zaburzeń neurologicznych, takich jak udary mózgu i choroby neurodegeneracyjne (demencja, choroby Alzheimera i Parkinsona). Działaniem profilaktycznym może być spożywanie związków o działaniu przeciwutleniającym jak np. antocyjany. Po raz pierwszy wykazaliśmy, że przenikają one z krwi do płynu rdzeniowo-mózgowego - przekazał profesor Wiesław Wiczkowski z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności.
O wpływie związków o silnych właściwościach przeciwutleniających wiemy już wiele. Jednak naukowcy wciąż poszukują najlepszych sposobów na ich skuteczne przedostawanie się do komórek nerwowych.
Organizm ma bowiem naturalne bariery, które chronią mózg i płyn mózgowo-rdzeniowy przed substancjami toksycznymi, które mogą znajdować się w krwi. Naukowcy z IRZiBŻ PAN w Olsztynie wykazali, że antocyjany z aronii i czerwonej kapusty tę barierę pokonują z powodzeniem.
Przeczytaj także: Potworny huk w Toruniu. Wojsko wydało komunikat
- Wykazaliśmy, że antocyjany przenikają do płynu mózgowo-rdzeniowego, a skoro tam docierają, to - teoretycznie - mogą brać udział we wszystkich procesach, które zachodzą w środowisku komórek nerwowych, szczególnie tych ograniczających procesy oksydacyjne - przekonuje Wiesław Wiczkowski.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Ekspert dodaje też, że o przeniknięciu bariery przez antocyjany decyduje między innymi masa cząsteczkowa barwników, zawartych w owocach aronii i liściach czerwonej kapusty. Jego zdaniem niezależnie od najnowszych ustaleń naukowców w sprawie tych dwóch produktów hodowlanych, warto spożywać dużo świeżych owoców i warzyw, szczególnie tych w kolorach niebieskim, fioletowym, czerwonym i pomarańczowym. Ta barwa jest gwarancją obecności antocyjanów.
Źródło: twojezdrowie.rmf24.pl