Z Krupówek znikną oscypki? Trwa spór w Zakopanem
Wakacje w pełni. W Zakopanem zaczęły się kontrole sanepidu. Inspektorzy sprawdzają stoiska z oscypkami na Krupówkach. Sprzedający mogą mieć poważny problem.
Do tej pory przymykano na to oko. Teraz sanepid rozpoczął kontrole na Krupówkach i posypały się kary. Beata Trojańska, powiatowy inspektor sanitarny w Zakopanem w Polskim Radiu mówiła wprost, że sprzedawcy mają obowiązek używania m.in. lodówek. A to nie lada problem, jak tłumaczą sprzedawcy.
Przekonują, że lodówek nie ma, bo na Krupówkach nie ma jak podłączyć się do prądu. - Na pewno nie zostawię jej na noc, bo nie mam gwarancji, że rano przyjadę i lodówka będzie - przekonuje jedna z pań. Jednocześnie nie widzi możliwości, by lodówkę, nawet niedużą targać każdego dnia na stoisko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sanepid ostrzega
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem informuje o zwracanie szczególnej uwagi podczas dokonywania zakupów produktów spożywczych na stoiskach wolnostojących. W komunikacie podkreślono:
- Kupując sery regionalne m.in.: serki krowie, serki owcze, korbacze należy pamiętać, że są to produkty łatwopsujące się, które wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych
- Sery regionalne oraz przetwory owocowe i warzywne w butelkach i słoikach nie należy przechowywać w miejscu nasłonecznionym, gdyż wpływa to negatywnie na ich jakość
- Przetwory owocowe oraz soki należy przechowywać zgodnie z zaleceniami oraz temperaturze deklarowanej przez producenta
- Kupując produkty spożywcze, zwracaj uwagę na jego niezmienione cechy oraz właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne.
Kontrole nad morzem
Inspektorzy sanepidu od początku roku przeprowadzili także 135 kontroli w smażalniach ryb w woj. pomorskim. Podczas 44 kontroli stwierdzono nieprawidłowości - podała PAP Katarzyna Waluszko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE).
Sprawdzono 118 smażalni ryb i zakładów, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.
Wśród wykrytych nieprawidłowości były: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu; brak czystości bieżącej; środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych; niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).
- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych - podała Waluszko.
Przeczytaj także:
Źródło: polskieradio.pl/gov.pl/PAP