Trwa ładowanie...

Z Krupówek znikną oscypki? Trwa spór w Zakopanem

Wakacje w pełni. W Zakopanem zaczęły się kontrole sanepidu. Inspektorzy sprawdzają stoiska z oscypkami na Krupówkach. Sprzedający mogą mieć poważny problem.

Zakopane. Z Krupówek znikną oscypki?Zakopane. Z Krupówek znikną oscypki?Źródło: PAP
d37a3rn
d37a3rn

Do tej pory przymykano na to oko. Teraz sanepid rozpoczął kontrole na Krupówkach i posypały się kary. Beata Trojańska, powiatowy inspektor sanitarny w Zakopanem w Polskim Radiu mówiła wprost, że sprzedawcy mają obowiązek używania m.in. lodówek. A to nie lada problem, jak tłumaczą sprzedawcy.

Przekonują, że lodówek nie ma, bo na Krupówkach nie ma jak podłączyć się do prądu. - Na pewno nie zostawię jej na noc, bo nie mam gwarancji, że rano przyjadę i lodówka będzie - przekonuje jedna z pań. Jednocześnie nie widzi możliwości, by lodówkę, nawet niedużą targać każdego dnia na stoisko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polska podzielona pogodowo. Sierpień będzie inny

Sanepid ostrzega

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem informuje o zwracanie szczególnej uwagi podczas dokonywania zakupów produktów spożywczych na stoiskach wolnostojących. W komunikacie podkreślono:

  • Kupując sery regionalne m.in.: serki krowie, serki owcze, korbacze należy pamiętać, że są to produkty łatwopsujące się, które wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych
  • Sery regionalne oraz przetwory owocowe i warzywne w butelkach i słoikach nie należy przechowywać w miejscu nasłonecznionym, gdyż wpływa to negatywnie na ich jakość
  • Przetwory owocowe oraz soki należy przechowywać zgodnie z zaleceniami oraz temperaturze deklarowanej przez producenta
  • Kupując produkty spożywcze, zwracaj uwagę na jego niezmienione cechy oraz właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne.
d37a3rn

Kontrole nad morzem

Inspektorzy sanepidu od początku roku przeprowadzili także 135 kontroli w smażalniach ryb w woj. pomorskim. Podczas 44 kontroli stwierdzono nieprawidłowości - podała PAP Katarzyna Waluszko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE).

Sprawdzono 118 smażalni ryb i zakładów, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.

Wśród wykrytych nieprawidłowości były: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu; brak czystości bieżącej; środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych; niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).

d37a3rn

- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych - podała Waluszko.

Przeczytaj także:

Źródło: polskieradio.pl/gov.pl/PAP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d37a3rn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37a3rn
Więcej tematów