XVII-wieczne potrawy w Wilanowie. Tak jadali polscy królowie
Szczupak na słodko, kapłon z szafranem czy tradycyjny żur – tego wszystkiego można spróbować w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. To właśnie tutaj odbywają się warsztaty kulinarne z kuchni staropolskiej. Kucharze gotują potrawy rodem z XVII wieku. Ich inspiracją jest najstarsza polska książka kulinarna, wydana w 1682 roku. O tym, jak gotowano królom Polski i co jadano na Wielkanoc w materiale Klaudiusza Michalca.
Jeśli kiedykolwiek zastanawiali si… Rozwiń
Transkrypcja:
Jeśli kiedykolwiek zastanawiali się państwo nad tym jak smakuje taka prawdziwa kuchnia staropolska
I Co jedli polscy królowie choćby
Wielkanoc
To to jest idealny moment żeby odwiedzić Pałac w Wilanowie to właśnie tutaj
Kucharze przygotowują Dania
Rodem z 17 wieku
Dodatkowo organizują warsztaty podczas których każdy może poczuć się jak Stanisław czerniecki
Autor najstarszej polskiej
Książki kulinarnej
Wydany w 1682 roku
Tutaj Ville intrata
Muzeum pałacu króla Jana III w Wilanowie odbywają się warsztaty rekonstr
Instrukcji kulinarnej
Czyli odtwarzamy Dania
17 18 wieku dania kuchni polskiej
Posługując się najstarszymi Polskimi książkami Kucharski
Żebyśmy go warsztat
Młodą grupa dzieci przygotowały
Dwa dania
Takie tematy
Świąteczne
Mały żółw
Topinambur do tego dzieci
Przez cały Duster to były
Słodkie mocne słodkie mazurki serce
Co panel
Czekolada
A to mam przygotowany żur
Topinambur pieczony
Jaki obieramy no właśnie
Właśnie
Upieczony
Do tego będzie jest mamy zakwas
Do tego będzie
Figatele się tak
Takie kuleczki mięs
Jasne
Z żoneczka
Chleba razowego
Będzie pysznie
Myślę że będzie Przecież jak i na pewno się starają
Wszystkim Właśnie fajnie idzie ładnie więc no
Super
Taka najbardziej popularna zupa w Polsce
Miała takie dosyć
Już nadzieję na początku to była taka biedna zupa
Kto spożywa No w poście
Potem troszeczkę dodano mięsa
Tak naprawdę wylądowała na
Na stole
Kentucky
Najważniejszy dzień
Wielkanoc
To Jak jadano podczas Wielkanoc
To był taki
Bardzo wyczekany moment po tych okresach tak jakby w czasie postu
Gdzie tak naprawdę byliśmy Skazani na ryby mnóstwo śledzi mnóstwo ryb
Nos o polskich ryb słodkowodnych
Wszyscy czekali na to żeby się w końcu tym mięsem jakbym nas nas nasycić więc
Było tego mięsa duża
Na pewno nie mogła załatwić siewki piwa płytki Piwnej tylko nie takie
Mocne turystyczne Jakie formy
Takie zupy bardziej
Cielęcina to było takie danie to było takie jakby
Cześć
Które nie mogłyby załatwić na na
Ciekawostka były dyszki cielęce czyli takie udźce
Z cielęciny
Przygotowujemy tutaj mazurki z Marcel
Panem
Efektem czyli taką konfitura z rokitnika
Jabłka moreli i
Sok z pomarańczy a najwięcej karmelizowana
I
Będzie dodatkiem do mazurka i na wierzch będzie jeszcze taki ganasz
Gorzkiej czekolady i
Tak patrzymy
Co tutaj się robi
Ale powiem państwo że naprawdę dobrze to pachnie a pani to złoto a teraz
Tutaj przygotowuje ganasz na mazurka jak zakrzewem
Śmietankę później w takich gorącej śmietanie będziemy rozpuszczać czekoladę i bym polejemy naszym
Jak jada król Jan III
Wiadomo
Staramy się dotrzeć do tych informacji mamy pewne źródła
Ale tych źródeł nie jest tak dużo jakbyśmy sobie tego życzyli
Na pewno naszym podstawowym źródłem wiedzy i jest pierwsza polska książka kucharska czyli kompendium ferculorum albo
Zebranie potraw są to przede wszystkim dania w dużej mierze
Postne Czyli tak naprawdę wegetariańskie albo nawet wegańskiej Ponieważ większość roku
Fw17 18 wieku to były dni posty
W związku z czym bardzo często pojawiają się ryby
Często pojawiają się Dania
Z warzyw tutaj szczególnie warzyw okopowych kompendium
Polski wykańcza się go super bo tam jest imię tam jest lubczyk tam może być rozmaryn
Sok z limonki jest taki słodki
Ostre i kwaśne kwaśne jak jakby smak więc to jest niesamowita zupa
Jakiś takie najdziwniejsze rzeczy które które tam są a które
Nie wiem czy da się otworzyć czy nie
Bobrowe ogony jest niesamowite danie na szczupaka
W trzech postaciach przepisów jeszcze jest kapłan w flaszce czyli
Dobra śpij sobie że mieliśmy stół i na tym stole jest wielki słój
W którym jest zamknięty ptak pieczony
Inteligencja polega na tym żeby
Skórę kapłona
Włożyć do środka ubić białka
Wlacz białka i podczas gotowania ten kapłan jakby pęcznienia
I to miało głos To jakbyś będziesz taki trochę zachwyt
Gości co uważam że dzisiaj też byłoby Dosyć fajne szokujące inne
Żur jak widać się jest już
Już gotowy
Spróbować jak z
Staropolski
Jezior
Trzeba przyznać że
Warsztaty organizowane są w tygodniu dla grup zorganizowanych
Czyli przede wszystkim grup szkolnych
To są warsztaty od poniedziałku do 4
Grupa
Zapisywać
Przechodzę tutaj
Do nas
Nie gotujemy
Tysięcy
Dzieci mamy
Moim otworzyliśmy tak ma taką dosyć
Fajną część
Zapomniana wydaliśmy już około 8 książek
I tych przepisów
Jest naprawdę sprawa
Pan jeszcze długo długo długo będziemy mogli sobie
Polecam
Jak najbardziej jawną przygotowuje Rosso Polski
Właśnie
Imbirem
U mnie w domu
Bywa