Trwa ładowanie...
d3fuxf5
XVII-wieczne potrawy w Wilanowie. Tak jadali polscy królowie

XVII-wieczne potrawy w Wilanowie. Tak jadali polscy królowie

Szczupak na słodko, kapłon z szafranem czy tradycyjny żur – tego wszystkiego można spróbować w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. To właśnie tutaj odbywają się warsztaty kulinarne z kuchni staropolskiej. Kucharze gotują potrawy rodem z XVII wieku. Ich inspiracją jest najstarsza polska książka kulinarna, wydana w 1682 roku. O tym, jak gotowano królom Polski i co jadano na Wielkanoc w materiale Klaudiusza Michalca.

Jeśli kiedykolwiek zastanawiali siRozwiń

Transkrypcja:

Jeśli kiedykolwiek zastanawiali się państwo nad tym jak smakuje taka prawdziwa kuchnia staropolska I Co jedli polscy królowie choćby Wielkanoc To to jest idealny moment żeby odwiedzić Pałac w Wilanowie to właśnie tutaj Kucharze przygotowują Dania Rodem z 17 wieku Dodatkowo organizują warsztaty podczas których każdy może poczuć się jak Stanisław czerniecki Autor najstarszej polskiej Książki kulinarnej Wydany w 1682 roku Tutaj Ville intrata Muzeum pałacu króla Jana III w Wilanowie odbywają się warsztaty rekonstr Instrukcji kulinarnej Czyli odtwarzamy Dania 17 18 wieku dania kuchni polskiej Posługując się najstarszymi Polskimi książkami Kucharski Żebyśmy go warsztat Młodą grupa dzieci przygotowały Dwa dania Takie tematy Świąteczne Mały żółw Topinambur do tego dzieci Przez cały Duster to były Słodkie mocne słodkie mazurki serce Co panel Czekolada A to mam przygotowany żur Topinambur pieczony Jaki obieramy no właśnie Właśnie Upieczony Do tego będzie jest mamy zakwas Do tego będzie Figatele się tak Takie kuleczki mięs Jasne Z żoneczka Chleba razowego Będzie pysznie Myślę że będzie Przecież jak i na pewno się starają Wszystkim Właśnie fajnie idzie ładnie więc no Super Taka najbardziej popularna zupa w Polsce Miała takie dosyć Już nadzieję na początku to była taka biedna zupa Kto spożywa No w poście Potem troszeczkę dodano mięsa Tak naprawdę wylądowała na Na stole Kentucky Najważniejszy dzień Wielkanoc To Jak jadano podczas Wielkanoc To był taki Bardzo wyczekany moment po tych okresach tak jakby w czasie postu Gdzie tak naprawdę byliśmy Skazani na ryby mnóstwo śledzi mnóstwo ryb Nos o polskich ryb słodkowodnych Wszyscy czekali na to żeby się w końcu tym mięsem jakbym nas nas nasycić więc Było tego mięsa duża Na pewno nie mogła załatwić siewki piwa płytki Piwnej tylko nie takie Mocne turystyczne Jakie formy Takie zupy bardziej Cielęcina to było takie danie to było takie jakby Cześć Które nie mogłyby załatwić na na Ciekawostka były dyszki cielęce czyli takie udźce Z cielęciny Przygotowujemy tutaj mazurki z Marcel Panem Efektem czyli taką konfitura z rokitnika Jabłka moreli i Sok z pomarańczy a najwięcej karmelizowana I Będzie dodatkiem do mazurka i na wierzch będzie jeszcze taki ganasz Gorzkiej czekolady i Tak patrzymy Co tutaj się robi Ale powiem państwo że naprawdę dobrze to pachnie a pani to złoto a teraz Tutaj przygotowuje ganasz na mazurka jak zakrzewem Śmietankę później w takich gorącej śmietanie będziemy rozpuszczać czekoladę i bym polejemy naszym Jak jada król Jan III Wiadomo Staramy się dotrzeć do tych informacji mamy pewne źródła Ale tych źródeł nie jest tak dużo jakbyśmy sobie tego życzyli Na pewno naszym podstawowym źródłem wiedzy i jest pierwsza polska książka kucharska czyli kompendium ferculorum albo Zebranie potraw są to przede wszystkim dania w dużej mierze Postne Czyli tak naprawdę wegetariańskie albo nawet wegańskiej Ponieważ większość roku Fw17 18 wieku to były dni posty W związku z czym bardzo często pojawiają się ryby Często pojawiają się Dania Z warzyw tutaj szczególnie warzyw okopowych kompendium Polski wykańcza się go super bo tam jest imię tam jest lubczyk tam może być rozmaryn Sok z limonki jest taki słodki Ostre i kwaśne kwaśne jak jakby smak więc to jest niesamowita zupa Jakiś takie najdziwniejsze rzeczy które które tam są a które Nie wiem czy da się otworzyć czy nie Bobrowe ogony jest niesamowite danie na szczupaka W trzech postaciach przepisów jeszcze jest kapłan w flaszce czyli Dobra śpij sobie że mieliśmy stół i na tym stole jest wielki słój W którym jest zamknięty ptak pieczony Inteligencja polega na tym żeby Skórę kapłona Włożyć do środka ubić białka Wlacz białka i podczas gotowania ten kapłan jakby pęcznienia I to miało głos To jakbyś będziesz taki trochę zachwyt Gości co uważam że dzisiaj też byłoby Dosyć fajne szokujące inne Żur jak widać się jest już Już gotowy Spróbować jak z Staropolski Jezior Trzeba przyznać że Warsztaty organizowane są w tygodniu dla grup zorganizowanych Czyli przede wszystkim grup szkolnych To są warsztaty od poniedziałku do 4 Grupa Zapisywać Przechodzę tutaj Do nas Nie gotujemy Tysięcy Dzieci mamy Moim otworzyliśmy tak ma taką dosyć Fajną część Zapomniana wydaliśmy już około 8 książek I tych przepisów Jest naprawdę sprawa Pan jeszcze długo długo długo będziemy mogli sobie Polecam Jak najbardziej jawną przygotowuje Rosso Polski Właśnie Imbirem U mnie w domu Bywa
d3fuxf5
d3fuxf5
Więcej tematów