ŚwiatWłosi sami sobie fałszują mozzarellę

Włosi sami sobie fałszują mozzarellę

Włoski minister rolnictwa zdecydował o odwołaniu prezesa jednego z konsorcjów produkujących mozzarellę pod Neapolem. Powodem odwołania są oskarżenia o nieprzestrzeganie receptury.

Włosi sami sobie fałszują mozzarellę
Źródło zdjęć: © AFP | MARIO LAPORTA

20.01.2010 | aktual.: 20.01.2010 14:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie jest to pierwsza afera dotycząca zasad produkcji jednego z najbardziej znanych na świecie włoskiego przysmaku. Mozzarella, która posiada wszelkie możliwe certyfikaty produktu lokalnego nie wyłączając europejskich musi być robiona w stu procentach z mleka bawolego. Tymczasem w 30% przypadków tak nie jest.

Próbki pobrane w zakładzie pod Neapolem wskazywały, że do mleka bawolego, wbrew zasadom dolewano mleko krowie.

Były już prezes konsorcjum, zrzeszającego 128 producentów mozzarelli, twierdzi, że padł ofiarą kolejnego ataku, który ma pogrążyć wytwórców tego sera. Przypomina też, jakie szkody przyniósł w 2008 roku skandal z domniemaną obecnością w niej rakotwórczych dioksyn.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
mlekoskandalwłochy
Komentarze (0)