Wasze święconki, czyli co wkładamy do wielkanocnego koszyka
Święconka to nazwa pokarmów święconych w Wielką Sobotę w Kościołach katolickich Polski, oraz graniczących ze Słowenią austriackich regionach Styrii, Karyntii, południowego Tyrolu oraz Bawarii. Zwyczaj ten sięga czasów wczesnego średniowiecza. Pokarmy najczęściej umieszczamy przed święceniem w koszyku. Co zazwyczaj znajdziemy w święconkach? Odpowiedź na zdjęciach, które nadesłaliście nam dzisiaj.
Święconka to nazwa pokarmów święconych w Wielką Sobotę w Kościołach katolickich Polski, oraz graniczących ze Słowenią austriackich regionach Styrii, Karyntii, południowego Tyrolu oraz Bawarii. Zwyczaj ten sięga czasów wczesnego średniowiecza. Pokarmy najczęściej umieszczamy przed święceniem w koszyku.
Co zazwyczaj znajdziemy w święconkach? Odpowiedź na zdjęciach, które nadesłaliście nam dzisiaj.
Wasze święconki, czyli co wkładamy do wielkanocnego koszyka
Jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Jest znakiem odradzającego się życia. Jaja są używane w obrzędowości i symbolice różnych kultur oraz jako elementy dekoracyjne.
Symbolizuje ciało Chrystusa i obok jajka jest nieodzownym elementem wielkanocnego koszyka.
Święcimy go jako znak siły fizycznej i krzepy.
W zależności od regionu w święconce umieszczane są różnego rodzaju przetwory mięsne. Niezależnie od ich kształtu, rozmiaru czy smaku, symbolizują dostatek i płodność.
Może być wykonany z masła, cukru lub marcepanu. Baranek to symbol zwycięstwa życia nad śmiercią.
Nie jest to najczęstszy składnik święconki, jednak ją również powinniśmy włożyć do koszyka. To znak przygotowania do nowego życia.
Podobnie jak kiełbasa oraz wędliny oznacza dobrobyt.
Zazwyczaj umieszczamy ją jako najważniejszą z przypraw razem z pieprzem. Sól odnosi się do oczyszczenia z grzechu.
Każdy amator pieczenia ciast doskonale wie, że bardzo często wymagają one sporych umiejętności i cierpliwości. Właśnie doskonałość, kunszt oraz umiejętności ma nam przywoływać wielkanocne ciasto, które wkładamy do święconki.