RegionalneWarszawaOd Lessla do Wedla: historia warszawskich cukierni i kawiarni

Od Lessla do Wedla: historia warszawskich cukierni i kawiarni

Gdzie kawę pijał Chopin? Co stało się z lokalami, gdy zaczęły bywać w nich kobiety? Kto zaczął sprzedawać pierwsze lody, a kto napoje gazowane?

Od Lessla do Wedla: historia warszawskich cukierni i kawiarni

09.03.2015 16:18

Pierwsza, warszawska kawiarnia nie cieszyła się powodzeniem. Bywali w niej przeważnie cudzoziemcy, przebywający na dworze saskiego króla. Z czasem mieszkańcy przekonali się do tej formy spędzania wolnego czasu, a pierwsza cukiernia odniosła wielki sukces. Wykształciły się "dynastie" cukiernicze, w których tradycja wypieku ciast przechodziła z ojca na syna. Na mapie miasta pojawiły się lokale, w których wypadało bywać.

Studenckie Koło Przewodników Turystycznych zaprasza na prelekcję, podczas której usłyszymy słodką historię niektórych warszawskich lokali.* Dowiecie się Państwo, gdzie kawę pijał Chopin, dlaczego filia Ziemiańskiej w Nicei zbankrutowała, co stało się z lokalami, gdy zaczęły bywać w nich kobiety, kto zaczął sprzedawać pierwsze lody, a kto napoje gazowane i wiele innych ciekawostek*- mówi Arek Żołnierczyk, współautor profilu Warszawy Historia Ukryta i przewodnik SKPT, który poprowadzi spotkanie.

Spotkanie odbędzie się w najbliższy czwartek, 12 marca, o godzinie 19:00 w kawiarni Wilson, przy ul. Alojzego Felińskiego 37. Wstęp wolny.

Obraz
spotkaniekawiarniawykład
Zobacz także
Komentarze (0)