Nowe miejsce: Lokal Vegan Bistro [ROZMOWA]
W Śródmieściu otwiera się kolejny lokal z kuchnią wegańską. Na otwarcie tego miejsca sporo osób czekało od miesięcy, a kłopotów remontowo-urzędniczych było sporo.
30.08.2017 14:13
Przeczytajcie też: Nowe miejsce: Vegan Pizza
Jak mówią właściciele Lokal Vegan Bistro, sporo osób dałoby sobie dawno spokój mając tyle kłód pod nogami. O tym dlaczego to tyle trwało krążyły już legendy. Niektórzy robili zakłady czy w ogóle miejsce uda się otworzyć, a jeszcze inni żartowali, odkładając swoje rzeczy w czasie, że "zrobię to jak Margines się otworzy" . O tak długim czasie przygotowania Lokalu decydował miks różnych, niesprzyjających czynników. Nie było pieniędzy, aby zatrudnić super profesjonalną, wieloosobową ekipę, która zrobiłaby remont w miesiąc. - W Lokalu wcześniej znajdował się sklep odzieżowy. Czyli całą infrastrukturę musieliśmy zbudować od zera w trybie stricte budowy. Polskie prawo budowlane nie pomaga w takich sytuacjach. Do tego doszły problemy z urzędnikami, którzy również nie byli zbyt pomocni. Na szczęście całe to, nie związane zupełnie z jedzeniem, zamieszanie jest już za nami i pełni optymizmu patrzymy w przyszłość - opowiadają Wawalove.pl właściciele.
Wawalove: Skąd wziął się pomysł na Lokal Vegan Bistro?
Lokal Vegan Bistro: Cała historia zaczęła się w 2013 roku, kiedy kilka osób połączyło siły i postanowiło wziąć sprawy w swoje ręce i zakładając Spółdzielnię Socjalną Margines.
Nie byliśmy biznesmenami z kapitałem, którzy mogli ot tak sobie zrobić knajpę. Dzięki takiemu rozwiązaniu jak spółdzielnia mogliśmy stworzyć coś o czym wszyscy od dawna marzyliśmy. Większość z ekipy zakładającej znała się wcześniej i takie połączenie poskutkowało tym, że znaleźliśmy się w takim punkcie jak dziś, czyli momencie otwarcia własnej restauracji.
Wawalove.pl: Czy jest Spółdzielnia Socjalna Margines?
Lokal Vegan Bistro: Spółdzielnia okazała się dla nas najoptymalniejszą formą, jeśli chodzi o funkcjonowanie w systemie liberalnego kapitalizmu. Nasze 'przedsiębiorstwo' daje nam bowiem możliwość uniknięcia zhierarchizowanej struktury. Wszystkie osoby będące jego członkiniami i członkami stanowią o kierunku rozwoju oraz podejmowanych przez 'Margines', jako podmiot, krokach. Wspomniana wcześniej zażyłość pomaga nam w dochodzeniu do decyzji - bez kłótni, bez głosowań i frakcji. Liczy się sensowność podejmowanych działań oraz ich pozytywny wpływ dla członkiń i członków spółdzielni jak i otoczenia.
Skłaniamy się dodatkowo bardziej ku terminowi 'kooperatywa' niż spółdzielnia. Współpraca i kooperacja są chyba naczelnymi filarami naszych działań wbrew powszechnie funkcjonującej logice konkurencji. Jesteśmy otwarci na nowe osoby i docelowo najlepszą dla nas formułą byłaby sytuacja, w której ktoś, z kim współdziałamy w ramach Marginesu, również uczestniczył z nami w zarządzaniu- stawał się spółdzielcą .
Wawalove: Co dobrego zjemy w Lokal Vegan Bistro?
Lokal Vegan Bistro: Przede wszystkim chcemy się skupić na daniach obiadowych. W zalewie wegańskiego fast foodu (co jest też bardzo fajne!) chcemy zaproponować mieszankę, w której znajdą się tradycyjne dania polskie w wersji roślinnej jak i - nazwijmy to - nowoczesne propozycje potraw, przy których dajemy się ponieść naszej fantazji kulinarnej. Do tego w małym stopniu zaoferujemy opcje fast foodowe, a i tu będziemy chcieli przedstawić coś nowego (na tyle, na ile nowatorski może być fast food ). Fani słodyczy też na pewno znajdą coś dla siebie.
Dla niektórych istotną informacją może być to, że będziemy mieli piwo - jesteśmy właśnie w trakcie załatwiania koncesji.
Chcemy też trochę odczarować mit, że zdrowe oznacza drogie. Zakres cen będzie taki, aby każdego było stać na zjedzenie pełnego posiłku.
Dziękujemy za rozmowę.
Otwarcie Lokal Vegan Bistro już 12 kwietnia 2015 roku od godz. 12:00 - przy ul. Kruczej 23/31. Miejsce będzie na razie otwarte od godziny 11:00 do 21:00. Za jakiś czas właściciele planują otwierać lokal już od godz. 7:00, aby zacząć serwować śniadania.
Przeczytajcie też: Nowe miejsce: Vege Kiosk