Nowe miejsce: La Fiesta Tequila Bar
Trochę Meksyku w Warszawie
11.12.2013 12:31
Meksyk to niezwykli ludzie, kultura, w której magia przeplata się z rzeczywistością oraz krajobrazy, oblane palącym słońcem. To właśnie w jego promieniach rozkwitała bogata aztecka cywilizacja i to pod nim dojrzewają owoce agawy, z których wykonuje się tequilę. Prawdziwa meksykańska tequila wytwarzana jest w 100% z błękitnej agawy. Odznacza się wyjątkowo wyrazistym, bogatym smakiem.
Czytaj również: Nowe miejsce: toruński Manekin
Już teraz można zasmakować Meksyku również w samym centrum Warszawy. Na Foksal 21 otwarto nowy lokal: Tequila shots bar – La Fiesta Tequila Bar. To miejsce dla miłośników dobrego jedzenia i najlepszych trunków. Tequilę można tu pić w shotach, ale na wiele sposobów.
Trochę Meksyku w Warszawie
To idealne miejsce dla każdego, kto ma ochotę na odrobinę Meksyku w Warszawie. Już od progu gości witały będą kolorowe grafiki. Wśród nich zaskakujący dla Polaków motyw czaszki, która w Meksyku przestała być postrzegana tylko jako symbol śmierci i stała się symbolem stylu i mody w popkulturze. Uwagę przybyłych zwróci na pewno oryginalny żyrandol, wykonany z butelek po tequili.
Co zjemy?
Czym jednak byłaby wizyta w meksykańskim barze bez piekielnie dobrych przekąsek i tradycyjnych dań głównych. Można tu znaleźć m.in.: panierowane krewetki w kokosie z sosem tropikalnym z mango, grillowane żeberka, wiele rodzajów quesadillas, burritos, kurczaka w sosie chipotle-chorizo - wszystko przygotowywane na miejscu i ze świeżych składników.
W La Fiesta Tequila Bar te oryginalne, inspirowane klasycznymi meksykańskimi przepisami, poleca szef kuchni – Jorge Martinez. To Meksykanin, który swoje bogate doświadczenia kulinarne zbierał nie tylko podróżując po całym świecie, ale również pracując w warszawskich restauracjach i hotelach. Wśród przekąsek, które szczególnie poleca do tequili są m.in. Bolitas de Bacalao - krokieciki z dorsza podawane z sosem chipotle, czy Ceviche z krewetkami - marynowane krewetki w soku z limonki i świeżych warzyw. Dla tych zaś, którzy zechcą odkryć unikalny smak, zaserwuje Coachinita al Guajillo– wieprzowinę w sosie guajillo na puree ziemniaczanym podawaną w zawekowanym słoiku . Danie podane w ten nietypowy sposób zachowuje swój niepowtarzalny aromat, który unosi się tuż po otwarciu słoika.
Przykładowe ceny
Tequila shot kosztuje tu już od 7 zł. Za przystawki, takie jak Bolitas de Bacalao czy Ceviche z krewetkami zapłacimy 9 zł. Z kolei Quesadillas kosztuje 21, a Enchiladas - 19 złotych.