Trwa ładowanie...
d2nv4q7
Tych ryb nie jedz nad morzem. Unikaj ich jak ognia, bo się rozczarujesz

Tych ryb nie jedz nad morzem. Unikaj ich jak ognia, bo się rozczarujesz

Nad morzem jest mnóstwo knajp, które bazują na niewiedzy klientów. Dorsza podmienia się mintajem, mrożoną solę sprzedaje się jako świeżą. Są tacy, którzy twierdzą, że pstrąg z karty został złowiony w morzu. Które ryby warto jeść w okresie wakacji, by mieć pewność, że pochodzą prosto z kutra, a których zdecydowanie unikać? Ile klient powinien zapłacić za dorsza? O tym w rozmowie Klaudiusza Michalca z Beatą Patkowską, właścicielką restauracji „Homar” w Jastarni.

Nad morzem jest wiele knajp które Rozwiń

Transkrypcja:

Nad morzem jest wiele knajp które bazują na niewiedzy klientów dorsza podmienia się mintaj Łososia norweskiego sprzedaje się jako łososia Bałtyckiego No to jak jest z tymi rybami Którą rybę możemy zjeść Zwierzę nad morzem o tym Porozmawiamy z moim ex Ekspertem panią Beatą która w Jastarni Prowadzi swoją restaurację od 28 lat która też to restauracja Jest uznawana Za jedną z najlepszych na półwyspie Helskim Dobry pani Na dzisiaj pogoda nie rozpieszcza jakoś No niestety ponoć o 12:00 ma wyjrzeć słońce wiesz może tak będzie Na świeżą rybę Porozmawiamy sobie o takie rzeczy podstawy i czy rzeczywiście jest tak że niektóre Które restauracje smażalni nad morzem No żerują na tych turystyki Są po prostu zarobić I dlatego ich Oszukują na rybach Ja nie chciałabym odpowiadać za Inne restauracje inne Baryza moją konkurencja absolutnie nie chciałabym złego słowa powiedzieć i mamy Nadzieję że tak nie jest po prostu Ale wiemy o tym do Należę No niestety bywa co bardzo łatwo Stwierdzić po Cenie Ryby którąś Się Proponuję Dlaczego łatwo to Stwierdzić pocenie Dlatego że na przykład Zamiast fileta z dorsza można sprzedać Glinka To jest też ryba dorszowata Faktura w zakupie jest zdecydowanie tańsze Potencjalny klient Potencjalny konsument Tak szczerze powiedziawszy Jeszcze jaką rybę się je potraktuje nie wiadomo jakimi przyprawami to Naprawdę nie jest w stanie stwierdzić Czyja dorsza czy jej Jakąś inną ryba dorszowata ile mniej więcej powinien kosztować dorsz Restauracje żeby mieć pewność że że to jest dorsza nie jakaś Podróba dorsza jeżeli kosztuje w granicach 9 do 10 zł za 100 g Czyli Powiedzmy 90 100 zł za kilogram To to Powinien być do Co możemy zjeść świeżego w okresie wakacji nad morzem na pewno można zjeść właśnie Świeżego dorsza świeżą flądrę na którą teraz jest czas Lepszy i będzie coraz lepszy ponieważ Flądra Jest Po tarle zaczyna się robi Coraz grubsza coraz większe Coraz lepsza Można zjeść świeżego Torbud a Można zjeść zjeść świeżego sandacza Łososia Bałtyckiego Szczerze Powiedziawszy większość barów raczej Woli iść Na łatwiznę IQ Kupuje norweskiego Ale to jak najbardziej da się kupić Bo tego śledzia też oczywiście da się da się kupić Może nie zawsze i nie codziennie Ale jak najbardziej jest do kupienia To w takim razie odwrócę pytanie których ryb unikać W tym OK To znaczy unikać takich dziwolągów typu morszczuk mintaj miruna Rekiny No są i rekiny w curry No nie no bo są rekiny w karcie w barach owszem Kiedyś to było bardzo bardzo mocne czyli wszyscy gość Pytali o rekinach więc tego rekina się kupowało i Gosp Sprzedawało Złożonego z 200 g mrożonego To nie podlega dyskusji co ona nie występuje w Bałtyku Tak samo jak może się Chodnik Bałtyku halibut który przy płynie do nas Morza Północnego A to naprawdę są pojedyncze Jeśli ona Jest w karcie to zazwyczaj Jest mrożona zwyczaj jest mrożona Też znowu historia z ceną Jeżeli Solak Kosztuje 78 czy 9 zł za Za 100 g Konkretnie filet z tej rezerwy To można mieć stuprocentowe Pewność że jest to Na przykład limanda a na pewno nie sola Sole można Zakupić Mi się też zdarzyło Ostatnim czasie kup Świeżą sole I żaby Też jakikolwiek sens Ekonomicznym to u mnie miało I nie był to filet Tylko cała ryba z głową musieliśmy ją z Sprzedawać za 17 zł za 100 g Bo Kupiliśmy prawdziwą Świeżą rybę przy Przywieziono Jedną z Huty Halibut Który też tak bardzo często występuje w restauracjach On nie jest z Bałtyku i też jest mrożony Tak z całą pewnością mogę stwierdzić że halibuta się ku Kupuje tylko pod Głównie pod postacią mrożoną Bardzo bardzo rzadko Tylko nie wiem Jaki odsetek 5% Restauracji możesz go kupić Jako świeżego ale wtedy jest bardzo Naprawdę to W naszej karcie Halibut kosztuje 11 zł za 100 g ja Śmiem twierdzić że w świeży powinien koło 20:00 Czy jest w ogóle jakaś szansa żeby zwykły turysta który ma Średnie pojęcie Tak naprawdę O rybach Żeby Mógł rozpoznać czy Dana ryba jest dobrej jakości Jeżeli coś Bardzo intensywnie pachnie Nie pachnie morzem tylko pachnie bardziej bardzo intensywnie czymś Nie wiem Nawet nie potrafię znaleźć To pewnie nie jest świeże Dlatego że ryby pachną Morzem a nie mają bardzo intensywnego zapachu A poza tym dobrej jakości ryba jakakolwiek by była Jeżeli zaczynamy ją jeść każdy mięsień widać z osobna tak Więc więc myślę że to ale generalnie to Ciężka sprawa jest Teraz już wiemy które ryby warto zjeść nad morzem a które lepiej unikać Informacja dla tych którzy to Gapili rekina świeżego nad Bałtykiem Nie wiemy
d2nv4q7
d2nv4q7
Więcej tematów