Tych ryb nie jedz nad morzem. Unikaj ich jak ognia, bo się rozczarujesz
Nad morzem jest mnóstwo knajp, które bazują na niewiedzy klientów. Dorsza podmienia się mintajem, mrożoną solę sprzedaje się jako świeżą. Są tacy, którzy twierdzą, że pstrąg z karty został złowiony w morzu. Które ryby warto jeść w okresie wakacji, by mieć pewność, że pochodzą prosto z kutra, a których zdecydowanie unikać? Ile klient powinien zapłacić za dorsza? O tym w rozmowie Klaudiusza Michalca z Beatą Patkowską, właścicielką restauracji „Homar” w Jastarni.
Nad morzem jest wiele knajp które … Rozwiń
Transkrypcja:
Nad morzem jest wiele knajp które bazują na niewiedzy klientów dorsza podmienia się mintaj
Łososia norweskiego sprzedaje się jako łososia Bałtyckiego
No to jak jest z tymi rybami
Którą rybę możemy zjeść
Zwierzę nad morzem o tym
Porozmawiamy z moim ex
Ekspertem panią Beatą która w Jastarni
Prowadzi swoją restaurację od 28 lat która też to restauracja Jest uznawana
Za jedną z najlepszych na półwyspie
Helskim
Dobry pani
Na dzisiaj pogoda nie rozpieszcza jakoś
No niestety ponoć o 12:00 ma wyjrzeć słońce wiesz może tak będzie
Na świeżą rybę
Porozmawiamy sobie o takie rzeczy podstawy i czy rzeczywiście jest tak że niektóre
Które restauracje smażalni nad morzem No żerują na tych turystyki
Są po prostu zarobić
I dlatego ich Oszukują na rybach
Ja nie chciałabym odpowiadać za
Inne restauracje inne Baryza moją konkurencja absolutnie nie chciałabym złego słowa powiedzieć i mamy
Nadzieję że tak nie jest po prostu
Ale wiemy o tym do
Należę
No niestety bywa co bardzo łatwo
Stwierdzić po
Cenie
Ryby którąś
Się Proponuję Dlaczego łatwo to
Stwierdzić pocenie
Dlatego że na przykład
Zamiast fileta z dorsza można sprzedać
Glinka
To jest też ryba dorszowata
Faktura w zakupie jest zdecydowanie tańsze
Potencjalny klient
Potencjalny konsument
Tak szczerze powiedziawszy
Jeszcze jaką rybę się je potraktuje nie wiadomo jakimi przyprawami to
Naprawdę nie jest w stanie stwierdzić
Czyja dorsza czy jej
Jakąś inną ryba dorszowata ile mniej więcej powinien kosztować dorsz
Restauracje żeby mieć pewność że że to jest dorsza nie jakaś
Podróba dorsza jeżeli kosztuje w granicach 9 do 10 zł za 100 g
Czyli
Powiedzmy 90 100 zł za kilogram
To to
Powinien być do
Co możemy zjeść świeżego w okresie wakacji nad morzem na pewno można zjeść właśnie
Świeżego dorsza świeżą flądrę na którą teraz jest czas
Lepszy i będzie coraz lepszy ponieważ
Flądra
Jest
Po tarle zaczyna się robi
Coraz grubsza coraz większe
Coraz lepsza
Można zjeść świeżego Torbud a
Można zjeść zjeść świeżego sandacza
Łososia Bałtyckiego
Szczerze
Powiedziawszy większość barów raczej Woli iść
Na łatwiznę IQ
Kupuje norweskiego
Ale to jak najbardziej da się kupić
Bo tego śledzia też oczywiście da się da się kupić
Może nie zawsze i nie codziennie
Ale jak najbardziej jest do kupienia
To w takim razie odwrócę pytanie których ryb unikać
W tym OK
To znaczy unikać takich dziwolągów typu morszczuk mintaj miruna
Rekiny
No są i rekiny w curry
No nie no bo są rekiny w karcie w barach owszem Kiedyś to było bardzo bardzo mocne czyli wszyscy gość
Pytali o rekinach więc tego rekina się kupowało i Gosp
Sprzedawało
Złożonego z 200 g mrożonego To nie podlega dyskusji co ona nie występuje w Bałtyku
Tak samo jak może się
Chodnik Bałtyku halibut który przy płynie do nas
Morza Północnego
A to naprawdę są pojedyncze
Jeśli ona
Jest w karcie to zazwyczaj
Jest mrożona zwyczaj jest mrożona
Też znowu historia z ceną
Jeżeli Solak
Kosztuje
78 czy 9 zł za
Za 100 g
Konkretnie filet z tej rezerwy
To można mieć stuprocentowe
Pewność że jest to
Na przykład limanda a na pewno nie sola
Sole można
Zakupić
Mi się też zdarzyło
Ostatnim czasie kup
Świeżą sole
I żaby
Też jakikolwiek sens
Ekonomicznym to u mnie miało
I nie był to filet
Tylko cała ryba z głową musieliśmy ją z
Sprzedawać za 17 zł za 100 g
Bo
Kupiliśmy prawdziwą
Świeżą rybę przy
Przywieziono
Jedną z Huty
Halibut
Który też tak bardzo często występuje w restauracjach On nie jest z Bałtyku i też jest mrożony
Tak z całą pewnością mogę stwierdzić że halibuta się ku
Kupuje tylko pod
Głównie pod postacią mrożoną
Bardzo bardzo rzadko
Tylko nie wiem Jaki odsetek 5%
Restauracji możesz go kupić
Jako świeżego ale wtedy jest bardzo
Naprawdę to
W naszej karcie
Halibut kosztuje 11 zł za 100 g ja Śmiem twierdzić że w świeży powinien koło 20:00
Czy jest w ogóle jakaś szansa żeby zwykły turysta który ma
Średnie pojęcie
Tak naprawdę
O rybach
Żeby
Mógł rozpoznać czy
Dana ryba jest dobrej jakości
Jeżeli coś
Bardzo intensywnie pachnie
Nie pachnie morzem tylko pachnie bardziej bardzo intensywnie czymś
Nie wiem
Nawet nie potrafię znaleźć
To pewnie nie jest świeże
Dlatego że ryby pachną
Morzem a nie mają bardzo intensywnego zapachu
A poza tym dobrej jakości ryba jakakolwiek by była
Jeżeli zaczynamy ją jeść każdy mięsień widać z osobna tak
Więc więc myślę że to ale generalnie to
Ciężka sprawa jest
Teraz już wiemy które ryby warto zjeść nad morzem a które lepiej unikać Informacja dla tych którzy to
Gapili rekina świeżego nad Bałtykiem
Nie wiemy