Trwa ładowanie...

Tłusty czwartek 2017. Czym się różni pączek z marketu od "zwykłego"?

Janusz Piechociński przed tłustym czwartkiem podzielił się kilkoma faktami związanymi z tym dniem. Można stwierdzi, że wpisy byłego wicepremiera o produkowaniu pączków z marketów kilka miesięcy przed tłustym czwartkiem stały się już małą tradycją. Wiemy jak jest.

Tłusty czwartek 2017. Czym się różni pączek z marketu od "zwykłego"?Źródło: WP, fot: Izabela Procyk-Lewandowska
d14aju9
d14aju9

W tym roku Janusz Piechociński przedstawił dodatkowo wyniki sondażu GfK, z którego wynika, że w tłusty czwartek prawie wszyscy Polacy jedzą pączki. Zdecydowana większość respondentów przyznała, że pączki kupuje w sklepie lub cukierni. Z odpowiedzi wynika też, że ponad połowa osób w czwartek zje jednego lub dwa pączki. Trzy i więcej tych słodkości chce zjeść 37 proc. obchodzących tłusty czwartek.

O tym, jak dużo pączków zjadają Polacy, świadczą wyniki sprzedaży. Janusz Piechociński również napisał na Twitterze, że tylko w samej Biedronce w zeszłym roku sprzedano 10 mln pączków. A przecież jest to tylko jedna z kilku dużych sieci sklepów obecnych w całej Polsce.

Ale przed czwartkowym obżarstwem były wicepremier przypomina, że markety sprzedają pączki wyprodukowane kilkanaście miesięcy wcześniej.

##Ciasto głęboko mrożone
Ale czy tak jest naprawdę? Diabeł tkwi w szczegółach. Oczywiście pączki z marketów nie leżą gotowe w sklepach przez kilka miesięcy. Najczęściej są to produkty głęboko mrożone, czyli wypieczone w 80 proc. a później zamrożone w temperaturze -30 st. C. Takie ciasto faktycznie można przechowywać w chłodni przez kilka miesięcy. Następnie trafia do sklepu, gdzie dokańczany jest proces pieczenia.

d14aju9

Jeśli chodzi o samo ciasto mrożone, to główną różnicą jest zawartość kwasu L-askorbinowego. Więcej jest go w cieście głęboko mrożonym, ponieważ w ten sposób ciasto po rozmrożeniu ma taką samą objętość jak przed zamrożeniem. Ale podczas pieczenia kwas L-askorbinowy traci właściwości witaminy C. Według producentów ciasta głęboko mrożonego na tym lista różnic się kończy.

Jednak od 2007 roku sklepy muszą informować o tym, że produkt jest z ciasta głęboko mrożonego, a dzieci w szkołach go nie zjedzą. Mogą w nim też być ulepszacze, takie jak emulgatory, stabilizatory, barwniki i spulchniacze, które mogą stanowić około 3 proc. składników pieczywa.
##W tłusty czwartek spójrz na etykietę
W przypadku pączków wszystkie składniki, jakich użyto do pieczenia, znajdziemy na etykiecie i są one wymienione w ustalonej kolejności - od tych, których jest najwięcej. W pączku z marketu możemy znaleźć tłuszcz palmowy, serwatkę w proszku, sproszkowane jajka, fosforan wapna, węglan sodu, karoteny poprawiające kolor. A nadzienie można zakonserwować benzoesanem sodu. Są to składniki, których nie mamy w swojej kuchni.

W tłusty czwartek warto spojrzeć na etykietę i sprawdzić, z ilu i jakich składników został zrobiony pączek. A jak informuje na Twitterze Piechociński, taki nawyk nie jest często spotykany. Tylko co trzecia osoba na zakupach sprawdza, co jest w składzie produktu.

d14aju9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14aju9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj