ŚwiatŚledztwo w sprawie toksycznych pierożków z Chin

Śledztwo w sprawie toksycznych pierożków z Chin

W Chinach trwa śledztwo ws. "afery pierożkowej". Kilkanaście osób w Japonii zatruło się nadziewanymi mięsem i warzywami, importowanymi chińskimi pierożkami, zwanymi tu "gyoza". Do Japonii pojedzie grupa chińskich ekspertów - poinformowała agencja Xinhua.

Śledztwo w sprawie toksycznych pierożków z Chin
Źródło zdjęć: © wp.pl

Według japońskiego ministerstwa zdrowia, od początku stycznia chińskimi mrożonymi pierożkami zatruło się 13 osób. Jednak według japońskich mediów setki osób skarżyły się na kłopoty gastryczne po ich zjedzeniu.

Działająca w prowincji Hebei firma Tiangyang Food Co. wstrzymała produkcję i dystrybucję pierożków. Japoński importer pierożków, Japan Tobacco Foods poinformował w minioną środę, że w jedzeniu znaleziono pewne ilości zakazanego w Japonii pestycydu.

Chiny (drugi po USA dostawca żywności do Japonii) zaprzeczyły, jakoby w pierożkach były pestycydy.

Źródło artykułu:PAP
chinyjaponiajedzenie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)