Śląskie. Ogródki piwne za półdarmo. Miasta obniżają opłaty. Skorzystają klienci?
Już od najbliższej soboty 15 maja właściciele pubów, restauracji oraz kawiarni mogą otworzyć ogródki gastronomiczne. Niektóre miasta, by wesprzeć przedsiębiorców, obniżają stawki za dzierżawę terenu.
Na taki ruch zdecydowały się m.in. władze Sosnowca. Oferują restauratorom za dzierżawę terenu pod ogródki gastronomiczne w wysokości 1 grosza za 1m2 dziennie. Przykładowo za 10m2 ogródka gastronomicznego najemcy zapłacą 3 złote i 10 groszy miesięcznie.
- Wszyscy wiemy jak obostrzenia mocno dały się we znaki branży gastronomicznej. Dlatego już na początku roku przygotowaliśmy specjalne zarządzenie, w myśl którego dzierżawa terenu pod ogródki gastronomiczne kosztuje symboliczny jeden grosz za metr kwadratowy - wyjaśnia Arkadiusz Chęciński, prezydent Sosnowca.
Śląskie. Mniej za dzierżawę terenu pod ogródki gastronomiczne
Rybnik z kolei oferuje stawkę 1 złoty za metr kwadratowy miesięcznie. - Wszyscy jesteśmy już zmęczeni pandemią koronawirusa, który przeorganizował nasze życie praktycznie w każdym aspekcie. Możliwość skorzystania z plenerowego ogródka będzie z pewnością namiastką tak wyczekiwanej normalności. Dla przedsiębiorców, którzy musieli ograniczyć swoją działalność gastronomiczną zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami, otwarcie plenerowego punktu będzie szansą na powolne odrabianie strat finansowych. Jako miasto chcemy im w tym pomóc, dając możliwość obniżenia wysokości stawki czynszu dzierżawnego – stwierdził prezydent Rybnika Piotr Kuczera.
Bez obniżek za prowadzenie ogródka gastronomicznego właściciele lokali musieliby płacić zależnie od położenia lokalu w centrum lub poza nim oraz posiadania koncesji na sprzedaż alkoholu – od 6 do 35 zł za m/kw kwadratowy miesięcznie.
Na razie podpisano 20 umów z przedsiębiorcami, trwa weryfikacja pozostałych wniosków.
Dodajmy, że umowa dzierżawy może nie zostać zawarta – np. w sytuacji, gdy przedsiębiorca ma wobec miasta nieuregulowane zobowiązania finansowe (zadłużenia). Z wnioskami o dzierżawę mogą też wystąpić kolejni przedsiębiorcy, ale muszą się jednak liczyć z tym, że przestrzeń, o której przyznanie wnioskują, może okazać się już zajęta. W pierwszej kolejności rozpatrywane są wnioski o wydzierżawienie terenu na płycie rynku wnioskodawców prowadzących działalność gastronomiczną w budynku zlokalizowanym na rynku.
Do obniżki stawek dla przedsiębiorców prowadzących ogródki gastronomiczne przygotowują się też Katowice. Do przewodniczącego rady miasta wpłynął projekt uchwały obniżającej tę kwotę do 1 grosz za 1 metr kwadratowy za dzień.
Obecnie trwają konsultacje i radni powinni podjąć uchwałę pod koniec maja. Obecna stawka w Katowicach to 25 groszy za 1 metr kwadratowy za 1 dzień.