Ścieki z browaru źródłem czystej energii
Naukowcy i specjaliści z australijskich browarów zaprezentowali na uniwersytecie stanowym Queensland w Brisbane eksperymentalną technologię uzyskiwania czystej energii z browarnianych ścieków.
W eksperymentalną technologię zostanie wyposażony browar Fostera w pobliżu Brisbane. Będzie w nim zainstalowane specjalne bioogniwo paliwowe.
Jest to w zasadzie bateria, w której bakterie żywią się rozpuszczalnymi w wodzie pozostałościami cukru, skrobi i alkoholu i w rezultacie produkują elektryczność i czystą wodę - wyjaśnił profesor Jurg Keller z uniwersytetu Queensland.
W złożonym procesie technologicznym energia chemiczna uwalniana przez bakterie żerujące na materii organicznej zostaje przekształcona w energię elektryczną.
Bioogniwo w browarze będzie 250 razy większe niż prototyp działający od trzech miesięcy w uniwersyteckim laboratorium - poinformował Keller.
Jego zdaniem "ścieki z browarów są szczególnie dobrym źródłem, ponieważ należą do ścieków biologicznie rozkładalnych i mają wysokie stężenie substancji organicznych, co wpływa korzystnie na wydajność bioogniwa".
Spodziewa się on, że bioogniwo w browarze będzie produkować dwa kilowaty prądu - tyle, ile wynosi zapotrzebowanie gospodarstwa domowego, a samą technologię będzie można zastosować w innych browarach oraz w winiarstwie. Pierwsze bioogniwo zacznie działać w browarze Fostera we wrześniu.
Nie będzie ono dawać wielkiej ilości energii; jest to przede wszystkim metoda uzdatniania wody, która ma tę dodatkową zaletę, że przy okazji wytwarzana jest elektryczność - powiedział Keller.