Pora posiłków ma znaczenie. Jedzenie późnym wieczorem szkodzi bardziej niż sądzono

Pora posiłków ma znaczenie. Jedzenie późnym wieczorem szkodzi bardziej niż sądzono

Jedzenie późnym wieczorem szkodzi zdrowiu
Jedzenie późnym wieczorem szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © DziennikNaukowy.pl, Pixabay
21.10.2022 12:40

Otyłość dotyka coraz większej liczby osób i przyczynia się do wystąpienia chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, nowotworów i innych. Często powtarzane mantry dotyczące zdrowej diety odradzają podjadanie nocą, jednak niewiele badań kompleksowo analizowało wpływ tego nawyku na trzy zasadnicze czynniki regulujące masę ciała, czyli spożycie kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany molekularne w tkance tłuszczowej. Z nowych badań wynika, że wpływ późnego jedzenia na nasz metabolizm jest ogromny.

- Chcieliśmy sprawdzić mechanizmy, które mogą wyjaśniać, dlaczego jedzenie późno w nocy zwiększa ryzyko otyłości - wyjaśnia współautor badań dr Frank A. J. L. Scheer. - Poprzednie analizy wykazały, że późne spożywanie pokarmów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej i nieskutecznym odchudzaniem. Chcieliśmy zrozumieć dlaczego tak jest – tłumaczy.

Badacze postanowili sprawdzić, czy czas, w którym spożywamy posiłki, wpływa na ryzyko otyłości. - Odkryliśmy, że jedzenie o cztery godziny później znacząco wpływa na nasz poziom głodu, sposób w jaki spalamy kalorie po jedzeniu i sposób w jaki przechowujemy tłuszcz – wyjaśnia współautorka badań dr Nina Vujovic.

Nowe badanie przeprowadzili naukowcy z Brigham and Women's Hospital. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Cell Metabolism" (DOI: 10.1016/j.cmet.2022.09.007).

Ścisłe harmonogramy diet

Vujovic, Scheer i ich zespół badali 16 pacjentów ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) wskazującym na nadwagę lub otyłość. Każdy uczestnik przeszedł przez dwa etapy badań. W pierwszym poddani badaniom odżywiali się według ściśle zaplanowanego harmonogramu we wczesnych godzinach. W drugim etapie uczestnicy jedli dokładnie takie same posiłki, jednak czas ich spożywania został przesunięty o 4 godziny do przodu.

Na etapie badań laboratoryjnych uczestnicy regularnie dokumentowali swój głód i apetyt, dostarczali próbek krwi w ciągu dnia oraz mieli mierzoną temperaturę ciała i wydatek energetyczny. Aby zmierzyć, jak czas jedzenia wpłynął na szlaki molekularne i to jak ciało przechowuje tłuszcz, badacze dwukrotnie pobrali tkankę tłuszczową od podgrupy uczestników: raz podczas pierwszego etapu badań i dla porównania drugi raz pod koniec drugiego etapu.

Wyniki ujawniły, że późniejsze jedzenie miało głęboki wpływ na głód i regulujące apetyt hormony leptyny i greliny. Poziom leptyny, która sygnalizuje sytość, był obniżony, kiedy pokarmy były spożywane późno, w porównaniu do warunków, gdy pokarmy były spożywane wcześniej. Kiedy uczestnicy jedli później, spalali również kalorie w wolniejszym tempie i wykazywali ekspresję genów tkanki tłuszczowej w kierunku zwiększonej adipogenezy i zmniejszonej lipolizy, co wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej.

Wyniki jednoznacznie wskazują na związek spożywania posiłków w późnych porach a zwiększonym ryzykiem otyłości.

Równowaga energetyczna

Vujovic wyjaśnia, że wyniki są zgodne z dużą liczbą wcześniejszych badań, ale rzucają nowe światło na mechanizmy, które wpływają na zwiększenie ryzyka otyłości. Dzięki zastosowanej metodologii badacze byli w stanie wykryć zmiany w różnych systemach kontroli zaangażowanych w równowagę energetyczną, czyli to jak nasze ciała wykorzystują spożywany pokarm.

W przyszłych badaniach zespół Scheera zamierza zrekrutować większą liczbę kobiet, aby zwiększyć możliwość uogólnienia wyników na szerszą populację. W opisywanym badaniu wzięło udział tylko pięć kobiet. Idąc dalej, Scheer i Vujovic są również zainteresowani lepszym zrozumieniem wpływu relacji pomiędzy porą posiłku a porą snu na bilans energetyczny.

Źródło: DziennikNaukowy.pl

Źródło artykułu:DziennikNaukowy.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (35)
Zobacz także