Trwa ładowanie...

Restauracje mają podawać dokładny skład swoich potraw. Na razie mają z tym kłopot

Zgodnie z nowymi przepisami restauracje mają w formie pisemnej informować swoich klientów o składzie serwowanych dań, zwłaszcza o zawartych w nich alergenach. Poznańscy restauratorzy albo o tym nie słyszeli, albo nie wiedzą, jak to zrobić, by menu nie wyglądało jak encyklopedia.

Restauracje mają podawać dokładny skład swoich potraw. Na razie mają z tym kłopotŹródło: Fotolia
dh49eky
dh49eky

13 grudnia 2014 r. zaczęło obowiązywać nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy nakazujące informowanie konsumentów o składzie potraw podawanych w restauracjach i zawartych w nich alergenach. Nowe przepisy doprecyzowało rozporządzenie ministra rolnictwa z 9 stycznia, które nakazało, aby informacja o składzie potraw miała formę pisaną i była wręczana każdemu klientowi, a nie tylko tym, którzy tego zażądają.

Chociaż przepisy już obowiązują i sanepid ma prawo karać za ich nieprzestrzeganie, na razie trudno znaleźć restaurację, gdzie w karcie dań znajdziemy dokładny wykaz wszystkich ich składników.

- Pracownicy sanepidu w czasie kontroli zwracają na to uwagę, ale na razie nie karzą mandatami, a jedynie przypominają o takim obowiązku. Zdajemy sobie sprawę, że to nowy przepis i restauracje muszą mieć czas, aby się do niego dostosować – mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Cyryla Staszewska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Są restauracje, gdzie jednak nic nie słyszano o nowych wymaganiach. - Jest pan pierwszą osobą, od której o tym słyszę, ale nie ma problemu, dostosujemy się do tych przepisów. Twarde prawo, ale prawo – mówi Jakub Jaskółowski, jeden z kierowników restauracji Mexican.

dh49eky

Jaskółowki potwierdza, że rzeczywiście zdarzają się klienci mający alergie, którzy pytają, czy przypadkiem danie nie zawiera czegoś, na co mają alergie. - Ostatnio widzimy też modę na jedzenie bezglutenowe, chociaż pytanie o nie w restauracji meksykańskiej może trochę dziwić – dodaje.

O nowych przepisach nie słyszano też w restauracji Brovaria. - Chyba ktoś powinien nam przesłać stosowną informację, bo przecież nie każdy śledzi na bieżąco zmiany w przepisach – zwraca uwagę Agnieszka Jurdeczka, kierownik ds. gastronomii w Brovarii, która także podkreśla, że osoby uczulone na ogół same pytają kelnerów o to, czy dana potrawa nie zawiera czegoś, czego jeść im nie wolno.

Nowy wymóg jest już znany za to m.in. pracownikom restauracji Ratuszowa. - Właśnie pracujemy nad tym, jak ten problem rozwiązać, bo jeśli skład potraw miałby być podany w karcie dań, byłaby ona bardzo obszerna i nieporęczna, dlatego skłaniamy się ku temu, aby była to osobna karta – wyjaśnia Jarosław Przybylski, menedżer Ratuszowej.

Ten sam problem, co zrobić, aby menu nie wyglądało jak encyklopedia, mają w restauracji Concordii Taste. - Jesteśmy jeszcze na etapie konsultacji, ale raczej będzie to osobna karta – mówi Leszek Józefowski, menedżer lokalu.

dh49eky

A jak nowy przepis oceniają klienci - alergicy? - To świetny pomysł. Niby można zawsze zapytać o to kelnerkę, ale zdarza się, że niewiele wiedzą o składzie potraw. Ja np. mam alergię na pistacje i gdy widzę, że danie zawiera orzechy, pytam, jakie orzechy dokładnie. Gdy obsługa nie jest w stanie mi odpowiedzieć, wolę nie ryzykować i nie zamawiam takiej potrawy – opowiada w rozmowie z Wirtualną Polską Anna Kułaga, jedna z klientek poznańskich restauracji

Dokładny skład potraw to jednak spore ułatwienie nie tylko dla alergików. - Teraz każdy z nas będzie wiedział, co naprawdę je – zwraca uwagę Cyryla Staszewska.

Zenon Kubiak, Wirtualna Polska

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .

dh49eky
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh49eky
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj