"Polska potęgą dyniową w UE" według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Od trzech lat Polska jest absolutnym liderem na rynku Unii Europejskiej pod względem uprawy dyni. W przeciągu 10 lat produkcja warzywa wzrosła aż 8- krotnie. Obecnie w ciągu roku w naszym kraju uprawia się aż 400 tys. ton.
Od 2020 r. Polska jest zdecydowanie największym producentem dyni w Unii Europejskiej. W ciągu ostatnich 10 lat produkcja dyń w naszym kraju wzrosła 8 - krotnie osiągając 400 tys. ton - informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Udział Polski w całkowitych zbiorach dyni w UE wyniósł w 2022 r. blisko 40 proc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosnąca uprawa dyni w Polsce jest spowodowana zwiększającym się popytem konsumpcyjnym, a także stosunkową łatwością uprawy. Warzywa te nie wymagają dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną. Dynię można przechowywać przez kilka miesięcy, a wiec można ją kupić także w okresie późnojesiennym i wczesnozimowym – wyjaśnił wiceszef KOWR Marcin Wroński.
Dynia dyni nie równa
W Polsce uprawia się głównie dwa gatunki dyń: dynię zwyczajną i dynię olbrzymią. W zależności od odmiany, mają przeznaczenie konsumpcyjne lub dekoracyjne.
Dynia jest chętnie wykorzystywana do celów kulinarnych. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zwiera dużo białka, błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Oprócz świeżej dyni możemy również kupić pestki dyni oraz olej z dyni – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole - wyliczał Wroński.
Dodał, że warzywo to używa się również w przemyśle spożywczym np. jako dodatek w piekarnictwie, a także w przemyśle farmaceutycznym lub jako paszę dla zwierząt.
Przeczytaj także:
Milion pocisków artyleryjskich dostała Rosja do walki z Ukrainą
Szaleństwo w pogodzie. Kolejne dni będą historyczne