Płomiennica zimowa. Grzyb, który rośnie w zimie
W polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybiarzy. Sezon rozpoczął się już pod koniec lata, a niektóre gatunki grzybów znaleźć można nawet w listopadzie. Jednym z nich jest płomiennica zimowa. To owocnik, który rośnie nawet podczas chłodnych miesięcy. Jak wygląda i gdzie można go znaleźć?
23.09.2022 | aktual.: 23.09.2022 14:12
Na zbiory grzybów najlepiej udać się do lasu w ciepłe i wilgotne dni. Do koszyka lub łubianki powinny lądować jedynie znane nam gatunki, co do których występuje pewność, że są jadalne. Grzybów bardzo młodych oraz przejrzałych i nasączonych wodą lepiej unikać.
Płomiennica zimowa. Czy jest jadalna? Gdzie występuje?
Płomiennica zimowa to grzyb jadalny, który występuje w polskich lasach. Owocniki wyrastają w kępkach i rosną głównie na pniach drzew liściastych. Można spotkać je na drzewach takich jak:
- wierzby
- topole
- olchy
- brzozy
- buki
- dęby
- lipy
Na iglakach rośnie rzadko. Wówczas najczęściej spotkać można ją na świerku.
Płomiennica zimowa jest znana również pod innymi nazwami. Najczęściej określa się jako jako: opieńka aksamitnotrzonowa, kółkorodek aksamitnotrzonowy, listopadówka i grzyb liliowy. Na Dalekim Wschodzie owocnik ten znany jest jako futu lub enoki. Pod taką nazwą można spotkać go także w supermarketach. Chociaż wyglądem znacząco różni się od grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Enoki posiadają miniaturowej wielkości kapelusze, zaś ich trzony są bardzo długie. Specyficzny wygląd wiąże się ze sposobem, w jaki są one hodowane. Grzyby rosną w mało nasłonecznionych warunkach. Ze względu na łatwość przechowywania i transportowania enoki są uprawiane na szeroką skalę w Japonii i Chinach.
Płomiennica zimowa. Grzyb odporny na chłód
Warto być cierpliwym i nie kończyć sezonu na grzybobranie wraz z nadejściem chłodniejszych dni. To właśnie wtedy w lesie można spotkać płomiennicę zimową. To owocnik, który dobrze znosi spadki temperatur. Występuje od jesieni (październik) aż do zimy (grudzień). Gdy nie ma dużych mrozów, można znaleźć go nawet w marcu. Płomiennica zimowa jest odporna na gnicie, a po ustąpieniu mrozów owocniki rozwijają się dalej.
Młode okazy mają półokrągły kapelusz, który stopniowo ze wzrostem staje się bardziej płaski. Może osiągnąć nawet do 10 cm średnicy. Kolor kapelusza jest zazwyczaj żółtawy lub w odcieniu brązowo-pomarańczowym. Ma on gładką i śliską powierzchnię. Blaszki płomiennicy zimowej są charakterystyczne – wypukłe i przerzedzone w kolorze białawym, a u starszych grzybów przybierają ochrowożółty lub czerwono-złocisty odcień. Cylindryczny trzon bez pierścienia jest pusty w środku i może osiągać od 3 do 12 cm wysokości. Zazwyczaj jest zakrzywiony i ma zamszową fakturę. Kolor trzonu jest brązowy lub czarny, ale przy kapeluszu wyraźnie jaśniejszy - żółtawy lub żółto-czerwony.
Podczas zbierania trzeba zachować czujność. Płomiennicę zimową łatwo pomylić z hełmówką jadowitą (obrzeżoną), która jest trująca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płomiennica zimowa. Właściwości i smak
Płomiennica zimowa to pospolity grzyb występujący również w Polsce. W smaku przypomina delikatne ryby lub owoce morza. Owocniki cenione są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również cenne właściwości. Substancje występujące w grzybie wzmacniają system immunologiczny. Grzyb jest tematem wielu badań naukowych, które mają potwierdzić jego zdolność do wspomagania pracy mózgu i zwiększenia koncentracji.