Trwa ładowanie...
d4m1yqa
28-08-2005 16:40

Odkrycie - kawa wydłuża życie

O kawie wiadomo nie od dziś, że
rozjaśnia umysł i dodaje energii. Teraz amerykańscy naukowcy
ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych
dla organizmu antyutleniaczy, korzystnych dla zdrowia, bo
neutralizują bardzo szkodliwe wolne rodniki tlenowe.

d4m1yqa
d4m1yqa

Wolne rodniki powstają w organizmie w procesach energetycznych z udziałem tlenu. Przyspieszają procesy starzenia, przyczyniają się do powstawania nadciśnienia, raka, szkodzą systemowi odpornościowemu. Antyutleniacze to witaminy (A, C, E), beta- karoten, magnez, selen.

Jak podkreślają specjaliści w internetowym poradniku medycznym (www.poradnikmedyczny.pl), redukcja ilości wolnych rodników za pomocą odpowiedniej diety wydłuża życie, zatrzymuje rozwój niektórych nowotworów i podnosi ogólną odporność.

Joe A. Vinson, profesor chemii z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, twierdzi, że kawa dostarcza więcej antyutleniaczy niż wszelkie inne potrawy i napoje. Powołuje się przy tym na wyniki badań, określających zawartość antyutleniaczy w ponad 100 różnych owocach, warzywach, przyprawach, olejach i typowych napojach.

Pierwsza piątkę bogatych w antyutleniacze produktów tworzą - oprócz bezkonkurencyjnej kawy - herbata, banany, fasola i kukurydza. Oczywiście nie chodzi o to, żeby kawą zastępować owoce i warzywa w diecie, natomiast warto docenić działanie kawy.

d4m1yqa

Associated Press przypomina opublikowane w lutym w "Journal of the National Cancer Institute" wyniki badań naukowców japońskich, wskazujące na znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka u osób, które kawę piją codziennie lub prawie codziennie.

AP wskazuje też na badania naukowców z Harvard School of Public Health, którzy w zeszłym roku wykazali związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

d4m1yqa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4m1yqa
Więcej tematów