Nieświadomie depczesz tysiące euro! Polski "chwast" wart majątek

Biały i zielony chmiel są jednymi z najdroższych roślin na świecie. W wielu miejscach Polski rośnie on zupełnie dziko, czasem jako dekoracja ogrodu lub parku, jednak często zdarza się, że traktowany jest jak chwast. Tymczasem za granicą kilogram kosztuje krocie.

Chmiel jest wart więcej, niż myślisz!
Chmiel jest wart więcej, niż myślisz!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tim Newman Photography

31.05.2023 | aktual.: 31.05.2023 17:46

Chmiel większości kojarzy się z produkcją piwa. W tym celu wykorzystuje się chmielowe szyszki, które są owocem tej rośliny. Natomiast najcenniejsze są młode pędy chmielu. Choć w Polsce chmiel jest wszechobecny, mało osób wie jak bardzo jest cenny.

Najwięcej warta jest biała odmiana chmielu. W Niemczech, Holandii lub Indiach za pędy tej rośliny ludzie gotowi są płacić nawet 1000 euro za kilogram.

W Polsce jest chwastem, za granicą rarytasem

Najdroższe są wspomniane białe pędy chmielu. W Holandii lub Francji należy za nie zapłacić blisko 1000 euro za kilogram. Tymczasem w Polsce ciężko jest znaleźć na sprzedaż nawet pędy tańszej, zielonej odmiany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wysoka cena związana jest ze sporą wrażliwością chmielu na warunki atmosferyczne i skomplikowany proces obróbki. Nie wystarczy bowiem tylko zerwać takiego pędu. W przypadku białego chmielu, zbiorów można dokonywać wyłącznie ręcznie i przez krótki okres w roku. Białych kiełków zagrzebanych w ziemi często nawet nie dostrzegamy i po prostu je rozdeptujemy.

Warunki dla uprawy chmielu są w Polsce idealne. Często możemy spotkać go w dzikiej formie, gdy porasta wilgotne, nadrzeczne tereny. W Polsce nie ma jednak świadomości na temat wysokiej wartości tej rośliny. Dla wielu rolników chmiel jest zwykłym chwastem.

Prawidłowy sposób zbioru pędów polega na łamaniu gałązek wyrastających mniej więcej 15 cm nad ziemią. Kiełki białego chmielu wyrastają z ziemi i powinny być delikatnie zrywane ręcznie po odgarnięciu z nich warstwy gleby. Absolutnie nie wolno ucinać lub wyrywać całej rośliny.

Chmiel - zastosowanie

Szyszki chmielu wykorzystuje się do produkcji piwa. Jednak najcenniejsze są inne części tej rośliny. Pędy chmielu nazywa się "dzikimi szparagami", bo w smaku bardzo je przypominają. Można je spożywać także na surowo.

W branży farmaceutycznej i kosmetycznej chmiel jest wykorzystywany jako środek uspokajający lub komponent kremów na starzenie się skóry. Wykorzystuje się go także w szamponach na porost włosów.

Jeśli na swojej posesji posiadasz nawet dziki chmiel, zbadaj go i wykorzystaj płynące z tej cudownej rośliny korzyści!

Czytaj także:

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (30)