Nie popełniaj tego błędu podczas suszenia grzybów. Możesz się zatruć
Któż z nas nie chodził na grzyby? Zbieramy je jako dodatek do sosów, zup lub do przygotowania w inny sposób. Suszymy je, jeśli chcemy korzystać z ich dobrodziejstw dłużej.
Mamy już jesień. Jest to okres długo wyczekiwany przez wszystkich grzybiarzy. Ludzie ruszyli do lasu, zbierają grzyby, które będą od razy smażyć i jeść lub ususzą. Podpowiadamy jak zrobić to poprawnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy przed suszeniem grzybów należy je umyć?
Oprócz zbierania grzybów - rodzinny wypad do lasu to idealny pretekst do aktywnego wypoczynku. Trzeba jednak uważać na trujące grzyby, niektóre gatunki są bardzo podobne do jadalnych. Dlatego na grzybobranie należy chodzić zawsze z kimś doświadczonym! A zebrane zdobycze sprawdzić u eksperta lub w sanepidzie. Pełny kosz po powrocie do domu to najlepsza nagroda.
Zebrane grzyby można przygotować na wiele sposobów, aby wydobyć ich smak i aromat. Przed ich obróbką, należy je oczyścić, umyć i osuszyć. Jak to wygląda w przypadku suszenia? Okazuje się, że wiele osób robi błąd i wcześniej myje grzyby, a to może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia.
Grzyby, które przeznaczamy do suszenia nie należy myć. Trzeba je dokładnie oczyścić ze ściółki, piasku, igliwic czy mchu, ponieważ nie zrobimy tego po osuszeniu.
Suszenie grzybów polega na odparowaniu nadmiaru wody z zebranych grzybów pod wpływem wysokiej temperatury. W ten sposób zachowujemy ich świeżość i aromat na dłużej. Chociaż mówi się, że przed obróbką należy grzyby oczyścić z resztek leśnych i umyć, tak w przypadku suszenia, nie powinno się ich wcześniej opłukiwać pod wodą – tylko oczyścić.
Nadmiar wilgoci to idealne środowisko dla rozwoju pleśni, a ta, jak wiadomo, nie nadaje się do spożycia i jest rakotwórcza. Dlatego mycie grzybów przed suszeniem sprawia, że stają się one trucizną.