Najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie jak chwast
Pędy chmielu uznawane są za najdroższe warzywo na świecie, a ceny za kilogram osiągają nawet zawrotne tysiąc euro. W Polsce jednak często nie doceniamy jego walorów smakowych i odżywczych, przez co traktowany jest jak chwast.
23.06.2024 | aktual.: 23.06.2024 20:51
Pędy chmielu są niezwykle cenione w krajach Europy Zachodniej, a jego ceny osiągają kosmiczne ceny. Mieszkańcy Francji, Belgii czy Niemiec są w stanie zapłacić nawet tysiąc euro za kilogram tego charakterystycznego warzywa.
Polacy natomiast zdają się całkowicie bagatelizować jego wartości odżywcze i walory smakowe. To niezwykle cenne warzywo występuje powszechnie, a często jest traktowane jak chwast. Głównie przez łatwość z jaką rozrasta się w naszych ogródkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednak i w Polsce zaczyna przybywać smakoszy, którzy doceniają wartość pędów chmielu.
Niesłabnąca popularność "dzikich szparagów"
O tej niezwykle cennej roślinie informował "The Guardian" już w 2015 roku, jednak jego popularność od tego czasu nie słabnie.
Szczególnie pożądane są młode pędy chmielu, nazywane też często "dzikimi szparagami".
Wyróżnia się dwa rodzaje pędów chmielu - zielone i białe. Zbiór białych rozpoczyna się już w marcu. Występują one na terenie mokrych i gęstych zarośli. Należy ich szukać pod wierzchnią warstwą gleby. To właśnie za białe pędy chmielu trzeba zapłacić nawet tysiąc euro.
Zielone pędy, które występują wczesną wiosną, można znaleźć znacznie łatwiej. Są łatwo zauważalne i osiągają nawet 15 cm długości. Na plantacjach chmielu, do produkcji np. piwa, wykorzystywane są szyszki rośliny.
Pędy chmielu również w smaku przypominają szparagi, chociaż wiele osób wyczuwa w nich orzechową nutę. Najlepiej smakują świeżo po zebraniu - surowe lub sparzone wrzątkiem. Warto również spróbować ich na ciepło, po podsmażeniu na maśle.