Mrozisz żywność w pudełkach po lodach? Natychmiast przestań

W wielu polskich domach pudełka po lodach zyskują drugie życie jako pojemniki do przechowywania żywności. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że wcale nie jest to dobre rozwiązanie. Wyjaśniamy dlaczego.

Mrożenie żywności w pudełkach po lodach to zły pomysł
Mrożenie żywności w pudełkach po lodach to zły pomysł
Źródło zdjęć: © WP
oprac. PC

08.04.2024 | aktual.: 08.04.2024 17:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chyba każdy przynajmniej raz w życiu doświadczył gorzkiego rozczarowania, gdy po wyjęciu z zamrażalnika pudełka z lodami okazało się, że nie ma w nim... lodów. Ponowne wykorzystywanie opakowań po deserach czy margarynach do mrożenia pietruszki, koperku czy przechowywania żywności takiej jak bigos, wędliny, zupy i inne to popularny wśród Polaków trend. Pytanie tylko, czy jest to bezpieczne i korzystne dla naszego zdrowia?

Żywność w pudełkach po lodach

Możemy przechowywać jedzenie w pudełkach po lodach, ale musimy być świadomi konsekwencji. Popularne opakowania są wykonane z plastiku, który powinien trafić do kosza, a nie do zamrażarki, bowiem taki sposób oszczędzania może być dla nas toksyczny. Ponadto umieszczanie gorących dań może sprawić, że wprost do żywności przedostaną się mikrodrobiny plastiku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Należy pamiętać, że w plastikowych opakowaniach nie wolno umieszczać produktów zawierających surowe jaja (w kontakcie z plastikiem mogą się bowiem wytworzyć bakterie Salmonelli lub E. coli) ani surowego mięsa, które w kontakcie z tworzywem sztucznym traci smak i właściwości odżywcze. Na czarnej liście znajduje się również nabiał, mleko oraz sery - plastik może być powodem, dla którego w tych produktach zaczną wytwarzać się bakterie oraz pleśń.

Jak przechowywać żywność?

Warto zainwestować w specjalistyczne pojemniki do przechowywania żywności. Są one wykonane z materiałów, które nie wpływają na skład chemiczny pożywienia, a co więcej, można je bez obaw podgrzewać i mrozić.

Do przechowywania żywności w lodówce zaleca się pojemniki szklane, porcelanowe lub ze stali nierdzewnej. Te materiały idealnie utrzymują świeżość żywności - możemy bezpiecznie przechowywać w nich wędliny, nabiał, a nawet potrawy po obróbce termicznej.

Czytaj także:

Źródło: Genialne.pl, WP Wiadomości

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (25)